Ριζικές αλλαγές τόσο στα μισθολόγιο, όσο και στην διοικητική διάρθρωση του δημόσιου τομέα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που ετοιμάζουν πυρετωδώς αυτόν τον καιρό τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας, με στόχο την εφαρμογή του μέσα στους επόμενους μήνες. 

Στόχος των υπουργών Π. Κουρουμπλή, Χρ. Βερναρδάκη και Γ. Κατρούγκαλου είναι όλες οι εσωτερικές μεταρρυθμίσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, έτσι ώστε να προχωρήσουν στην ανάρτησή του στη Διαύγεια και να μπορέσει να ξεκινά να υλοποιηθεί, εφόσον όλα προχωρήσουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, από την Πρωτοχρονιά του 2016.

Ποιες αλλαγές έρχονται - Ποιους επηρεάζουν

Αιχμή του δόρατος του νέου νομοσχεδίου, το οποίο στην ουσία, είναι εκείνο το οποίο είχε προετοιμαστεί από τον Γ. Κατρούγκαλο, είναι οι μεταβολές στα ειδικά μισθολόγια στα οποία εντάσσονται βασικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων όπως οι δικαστικοί, οι υπάλληλοι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι καθηγητές Πανεπιστημίου και ΤΕΙ, οι ερευνητές, οι ένστολοι της ΕΛ.ΑΣ και στις ένοπλες δυνάμεις.

Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν τις εν λόγω κατηγορίες να ''χάνουν'' σχεδόν το 10% του μισθού τους, τόσο από την ενσωμάτωση των βασικών επιδομάτων στον βασικών αποδοχων, όσο και από την αντίστοιχη αύξηση 10% των ασφαλιστικών εισφορών τους. 

Μειώσεις στους μισθούς τους τους ερχόμενους μήνες θα δουν επίσης και οι βουλευτές, οι γενικοί γραμματείς και οι αιρετοί στον τομέα της Αυτοδιοίκησης.

Αυτή η κίνηση του υπουργείου έχει διττό σκοπό: Πρώτον γιατί η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε εξοικονόμηση πόρων από - θεωρούμενους ακόμα- υψηλόμισθους και επειδή επιθυμεί να δώσει μήνυμα ότι οι μειώσεις και οι περικοπές δεν αφορούν μόνο μισθωτούς και συνταξιούχους αλλά ξεκινούν από τα υψηλά κλιμάκια. 

Το νέο σύστημα αξιολόγησης

Αλλαγές δεν θα υπάρξουν μόνο στους μισθούς, αλλά και στο σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων και στην επιλογή προϊσταμένων.
 
Το σχέδιο προβλέπει «βαθμολόγηση» των υπαλλήλων από τους προϊσταμένους και τους υφισταμένους, αλλά και αξιολόγηση των υπηρεσιών από τους ίδιους τους πολίτες. 

Οι πληροφορίες που έρχονται από το υπουργείο Εσωτερικών θέλουν επίσης μέχρι το τέλος το έτους, να υλοποιείται το δεύτερο κύμα κινητικότητας στο σύνολο του δημόσιου τομέα. 

Μέσα στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει Μητρώο Δημοσίων Υπαλλήλων με βάση τα προσόντα και Καθηκοντολόγιο δημοσίων υπαλλήλων ενώ θα αναβαθμιστεί και ο ρόλος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.

Επίσης, σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, οι μεταβολές που θα υπάρχουν στους μισθούς θα συνδέονται και με τις δεξιότητες, τις επιδόσεις και τις αρμοδιότητες και τη θέση του προσωπικού. 

Όπως αναφέρεται, εξάλλου, στους όρους της συμφωνίας, υπάρχει δέσμευση από την ελληνική πλευρά για τη δημιουργία Μητρώου Δημοσίων Υπαλλήλων καθώς και εφαρμογή καθηκοντολογίου στο Δημόσιο τομέα που θα έχει άμεση σύνδεση με τους μισθούς.