Την ώρα που η εξερεύνηση του διαστήματος μπαίνει εκ νέου στην επικαιρότητα -ελέω και των πρόσφατων συγκλονιστικών ανακαλύψεων για τον πλανήτη Άρη, η επιστημονική κοινότητα στη χώρα μας κινδυνεύει να μείνει αρκετά χρόνια πίσω. 

Ειδικότερα, όπως προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας Λουκάς Βλάχος, μιλώντας στο στον ραδιοσταθμό Πρακτορείο 104,9, η Ελλάδα κινδυνεύει με έξωση από την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία (ESA) κινδυνεύει να μείνει η Ελλάδα, καθώς δεν έχει πληρώσει τη συνδρομή εδώ και τρία.

«H επιστημονική κοινότητα της αστροφυσικής δε μπορεί να δει τον εαυτό της εκτός του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος» δήλωσε ο καθηγητής, ενώ ήδη η χώρα μας έχει χάσει το δικαίωμα ψήφου της.

Όπως ανέφερε ο κ. Βλάχος, το πρόβλημα εστιάζεται στην έλλειψη στρατηγικής στον τομέα της έρευνας καθώς και η συνεχής εναλλαγή ανθρώπων στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

«Οι χώρες που μπήκαν στην ESA έφτιαξαν και μια στρατηγική για να να τονώσουν τους επιστήμονες της χώρας και να πάρουν πίσω τα λεφτά που δίνουν» εξήγησε ο Δρ. Βλάχος, προσθέτοντας ότι «αν τα τελευταία 10 χρόνια είχαμε αναπτύξει τις εταιρείες του [διαστημικού] κλάδου, θα μπορούσαμε να έχουμε μαζέψει αρκετά λεφτά από φόρους και από ενισχύσεις από τον ESA, ώστε να έχουμε μια διαστημική δραστηριότητα από πλευράς τεχνολογίας».

Το κόστος της ετήσιας συνδρομής στον ESA, στον οποίο συμμετέχουν 22 χώρες-μέλη, κυμαίνεται από 8 έως 10 εκατ. ευρώ.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος

Ο Οργανισμός ιδρύθηκε το 1975 και έχει 22 κράτη - μέλη και 2.000 εργαζόμενους. Η χώρα μας είναι μέλος από τον Μάρτιο του 2005. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 4,02 δισ. ευρώ τον χρόνο και κάθε χώρα συμβάλει αντίστοιχα με το ΑΕΠ της. 

Ανάμεσα στα προγράμματα που χειρίζεται ο ESA, είναι το γνωστό διαστημικό υπερτηλεσκόπιο Hubble, μη επανδρωμένες αποστολές στον Άρη και την Αφροδίτη καθώς και η αποστολή Rosseta που πέτυχε την πρώτη είσοδο σε τροχιά και την πρώτη προσεδάφιση σε κομήτη.