Νέα στοιχεία για διακίνηση χρημάτων που έφτασαν στους εισαγγελείς από το Μονακό, αλλά και καταθέσεις μαρτύρων είναι αυτά που όπως φαίνεται πως οδήγησαν την ανακρίτρια διαφθοράς να εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου το οποίο και εκτελέστηκε χθες αργά το βράδυ.

Ειδικότερα στο γραφείο της Βασιλικής Μπράτη έφτασαν συγκεκριμένα στοιχεία για την υπόθεση της σύμβασης με την εταιρεία Ericsson για προμήθεια συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης (radar). Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία αφορούν εισροή χρημάτων που υπολογίζονται σε περισσότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς στο Μονακό της offshore εταιρίας Ιnteraction

Τα χρήματα αυτά φέρεται να προέρχονται μέσω ελβετικών λογαριασμών από τη σουηδική εταιρεία, για τα «μαύρα ταμεία» της οποίας διενεργείται έρευνα από την σουηδική Δικαιοσύνη.

Ακολούθως από τους λογαριασμούς στο Μονακό εμφανίζονται να κατευθύνονται σε δύο άλλες offshore. Οι δύο αυτές εταιρείες συνδέονται με το στέλεχος επιχειρήσεων Γιώργο Κάμαρη, ο οποίος είναι κατηγορούμενος σε άλλη δικογραφία για την υπόθεση των εξοπλιστικών. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Κάμαρης κλήθηκε ως μάρτυρας από την ανακρίτρια για την υπόθεση των σουηδικών ραντάρ και φέρεται να υποστήριξε πως η μία εκ των δύο εταιρειών που δέχθηκαν τα χρήματα από το Μονακό είχε πραγματικό ιδιοκτήτη τον άλλοτε διευθυντή Εξοπλισμών των υπουργείου Άμυνας Γιάννη Σμπώκο.

Στη δεύτερη εταιρία που δέχεται χρήματα από το Πριγκιπάτο εμπλέκεται διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων που κατηγορείται και για σκέλος της υπόθεσης των TORM1.

Τα στοιχεία για την πορεία των χρημάτων, που έχει πλέον στα χέρια της η ανακρίτρια μέσω δικαστικών συνδρομών και της εμπλοκής της Eurojustice, φαίνεται να επαληθεύουν απόλυτα τους ισχυρισμούς πρώην στελέχους της σουηδικής εταιρείας ο οποίος έχει παραδώσει στοιχεία και κατέθεσε για «ωφέλιμες πληρωμές» που έκανε η Ericsson προς διάφορες εταιρείες σε πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και προς την εταιρία Interaction.

Η υπόθεση των επίμαχων συστημάτων, για την οποία ο κ. Λιακουνάκος θα απολογηθεί την Παρασκευή, αφορά την προμήθεια 4 ιπτάμενων ραντάρ της Ericsson που θα τοποθετούνταν στα βραζιλιάνικης κατασκευής αεροσκάφη Embraer, έργο που αποτελούσε αντισταθμιστικό πρόγραμμα για τη σύμβαση του Αερομεταφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ), αξίας 540 εκατομμυρίων ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Λιακουνάκος ζήτησε και έλαβε προθεσμία προκειμένου να ενημερωθεί από τα νέα στοιχεία που εντάχθηκαν στη δικογραφία. Ο ίδιος, σε δήλωσή του αρνείται την ενοχή του και τονίζει πως «δεν έχει δωροδοκήσει κρατικό αξιωματούχο», ενώ σημειώνει πως «όλη η επαγγελματική μου δραστηριότητα ήταν ανέκαθεν διαφανής και νόμιμη και τα εισοδήματά μου εμφανή και φορολογητέα στην Ελλάδα».