Με μεγάλη αγωνία αναμένεται το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη η εκδήλωση - παρουσίαση της πορείας των ανασκαφικών εργασιών στον λόφο Καστά της Αμφίπολης.

Πριν από ένα χρόνο, τέτοιες ημέρες το μυστήριο του ταφικού μνημείου βρισκόταν στην κορύφωσή του, με τα ερωτήματα συνεχώς να αυξάνονται και τις απαντήσεις να λιγοστεύουν. Στον χρόνο που πέρασε διατυπώθηκαν πολλές εικασίες για το ίδιο το μνημείο, αλλά και την ταυτότητα του νεκρού στον οποίο ήταν αφιερωμένο.

Έτσι, το ενδιαφέρον όλων είναι στραμμένο στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, στην οποία θα μιλήσει και η αρχαιολόγος, υπεύθυνη της ανασκαφής, Κατερίνα Περιστέρη, και πιθανόν να λύσει αρκετά από τα μυστήρια του μνημείου.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω Διαδικτύου από το σύνδεσμο (http://www.auth.gr/video/19293) και θα προβάλλεται ταυτόχρονα και στο αμφιθέατρο «Π. Παναγιωτόπουλος» της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ που θα είναι ανοιχτό για το κοινό.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής, Περικλής Μήτκας

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ καθηγητής Γρηγόρης Τσόκας θα παρουσιάσει τα «Αποτελέσματα γεωφυσικών και γεωλογικών ερευνών στον Καστά».

Υπενθυμίζεται ότι ο  κ. Τσόκας ήταν ένας από τους εισηγητές στο αρχαιολογικό συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Μάρτιο, όπου και μίλησε για τα «προβλήματα γεωφυσικής εξερεύνησης των τύμβων, καθώς το βάθος των επιχώσεων και η κατασκευή του περιβόλου που δημιουργεί γεωφυσικές ανωμαλίες που καθιστούν απαγορευτική τη δυνατότητα των απεικονίσεων».

Την παρουσίαση με τίτλο «Ερευνώντας τον τύμβο Καστά Αμφίπολης: 2012-2014» διοργανώνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Αποφοίτων του ΑΠΘ. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του ΑΠΘ, δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης.