current views are: 2

30 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση18:59

Πάνω από 186.000 πρόσφυγες στη Λέσβο από την αρχή του 2015 – Πώς λειτουργούν οι δουλέμποροι

Περισσότεροι από 186.000 πρόσφυγες κατέφτασαν από τις αρχές του 2015 στη Μυτιλήνη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των αρχών, την ώρα που συγκλονίζουν οι αναφορές για το πως λειτουργούν τα δουλεμπορικά κυκλώματα στην Τουρκία. 

Δημοσίευση 18:59’
αρθρο-newpost

Περισσότεροι από 186.000 πρόσφυγες κατέφτασαν από τις αρχές του 2015 στη Μυτιλήνη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των αρχών, την ώρα που συγκλονίζουν οι αναφορές για το πως λειτουργούν τα δουλεμπορικά κυκλώματα στην Τουρκία. 

Περισσότεροι από 186.000 πρόσφυγες κατέφτασαν από τις αρχές του 2015 στη Μυτιλήνη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των αρχών, την ώρα που συγκλονίζουν οι αναφορές για το πως λειτουργούν τα δουλεμπορικά κυκλώματα στην Τουρκία

Το μέγεθος του αριθμού των προσφύγων είναι υπερτριπλάσιο από τους μόνιμους κάτοικους του νησιού που ανέρχονται σε 73.179! Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν από την ΕΛΑΣ,  τα 2/3 των συνολικών μεταναστών – προσφύγων που εισήλθαν στην ελληνική επικράτεια, χρησιμοποίησαν ως δίοδο τη Μυτιλήνη.

Μάλιστα, οι αρχές εκτιμούν ότι η κορύφωση του προσφυγικού δεν έχει επέλθει ακόμη, καθώς τις τελευταίες μέρες καταφθάνουν στο νησί 3.000 άτομα ημερησίως.

Πώς λειτουργούν οι δουλέμποροι

Την ίδια ώρα, Τούρκοι έναντι σχεδόν 2.000 δολαρίων το «κεφάλι» ανεμπόδιστοι από το κράτος έχουν στήσει μια πραγματική δουλεμπορική μαφία. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ένα μεγάλο τμήμα του ιστορικού κέντρου της Σμύρνης, το ιστορικό Μπασμανέ, κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη, ή στην καλύτερη των περιπτώσεων με την ανοχή κράτους και διωκτικών αρχών, έχει μετατραπεί σε κέντρο διακίνησης μεταναστών και προσφύγων. 

Ανάλογα, με τα χρήματα που διαθέτουν μετανάστες και πρόσφυγες οδηγούνται στις περιοχές απόπλου. Αλλά όχι στα σημεία απόπλου. Η περιοχή του Αϊβατζίκ, στην ακτή του Αδραμυτινού κόλπου βόρεια της Λέσβου είναι, σύμφωνα με μαρτυρίες, η ασφαλέστερη. Ακολουθεί η περιοχή νότια του Δικελί, ανατολικά της Λέσβου.

Αόρατος «ιδιοκτήτης» της αποβάθρας, στην περιοχή του Αίβατζίκ είναι ο «Κενάν», ο οποίος και εγγυάται πως η αναχώρηση όσων θα μεταφερθούν είναι σίγουρη, όπως και η άφιξή τους στο νησί. Σημεία απόβασης η βόρεια Λέσβος, από το Μόλυβο και την Εφταλού, μέχρι τη Συκαμνιά. 

Η αμοιβή του, για όσους θα ταξιδέψουν με αυτόν, είναι κάπως «τσιμπημένη»: 

Πληρώνει 1.800 με 2.000 δολάρια ο κάθε ενήλικος (ενήλικοι λογίζονται όσοι έχουν ηλικία άνω των 12 ετών) και τα μισά (900 με 1000 δολάρια) για κάθε παιδί, κάτω των 12 ετών. 

Η αποβάθρα, στην περιοχή του Δικελί, ελέγχεται από τον «Ιμάμ».  Αυτός αποβιβάζει κόσμο στην περιοχή του αεροδρομίου της Μυτιλήνης και στη Χαραμίδα και κοστολογεί περί τα 1500 ευρώ το κεφάλι το πέρασμα στη Λέσβο. Μισή είναι η τιμή για παιδιά, κάτω των 12 ετών. Πρόσφυγες που πέρασαν από τη συγκεκριμένη περιοχή μιλάνε για σκληρούς συνεργάτες που λεηλατούν κυρίως τους Σύρους πρόσφυγες και ιδιαίτερα τις γυναίκες από τα χρυσά κοσμήματα που φορούν, ενώ ακινητοποιούν τους άνδρες για να μην αντιδράσουν απειλώντας με βιασμό των γυναικών τους. Μετά, υπό την απειλή όπλων, τους επιβιβάζουν στις βάρκες.

Πληροφορίες από κατοίκους των τουρκικών παραλίων αναφέρουν πως οι αποβάθρες, απ’ όπου ξεκινούν οι πλαστικές βάρκες με προορισμό τα νησιά «ανήκουν» σε συγκεκριμένους Τούρκους που τις έχουν νοικιάσει από άλλους κατόχους μεγαλύτερων εκτάσεων και οι οποίοι με τη σειρά τους λογοδοτούν σε άλλους. Όλοι τους φαίνεται πως είναι μέλη μιας μεγάλης μαφιόζικης πυραμίδας, που διακινεί δεκάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες και μετανάστες κάθε λογής, προς την Ελλάδα. Οι ίδιες πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ λένε πως ο «Κενάν» πληρώνει στον πάνω από αυτόν το ποσό των 100.000 αμερικάνικων δολαρίων ημερησίως. 

Οι μετακινούμενοι, σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των μεταναστών και των προσφύγων πληρώνουν το 50% του κόστους του ταξιδιού, μέσω εταιρείας ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων, ενώ με λεωφορεία, που ξεκινούν το βράδυ από την περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού της Σμύρνης μετακινούνται σε συγκεκριμένα σημεία.

Το σημείο συγκέντρωσης του «Κενάν» είναι η περιοχή του χωριού Μπαντεμλί. Στο εκεί δάσος και τον κοντινό ελαιώνα κρύβονται μέχρι να ανάψει το πράσινο φως του απόπλου. 

Με τα σακίδια στην πλάτη βαδίζουν μέχρι την παραλία απ’ όπου και αποπλέουν. Σημεία απόπλου όλη η ακτογραμμή, από το σημείο νότια του Μπαντεμλί μέχρι και ανατολικά την αρχαία Άσσο, το σημερινό Μπεχράμ Καλέ.

Ανάλογη και η διαδικασία του «Ιμάμ». Οι φυγάδες συγκεντρώνονται και αυτοί στο χωριό Μπαντεμλί, χωριό που έχει το ίδιο όνομα με αυτό που χρησιμοποιεί ο «Κενάν». Στο βουνό και στα δέντρα πίσω από το χωριό κρύβονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Και ακολουθούν και αυτοί την ίδια ακριβώς διαδικασία.

Στην ακτή όλοι φουσκώνουν τα πλαστικά σκάφη ενώ κάποια χαμηλόβαθμα μέλη του κυκλώματος ενημερώνουν κάποιον από τους επιβαίνοντες στη βάρκα πώς θα χρησιμοποιούν την εξωλέμβια μηχανή.  Φορούν τα σωσίβια που έχουν αγοράσει και αποπλέουν. Προορισμός η Λέσβος. Με το πρώτο πρωινό φως και σχεδόν κάθε μισάωρο ένα τέτοιο πλαστικό σκάφος με περίπου 50 επιβαίνοντες ξεκινά το ταξίδι αυτό που κανείς δεν ξέρει αν θα εξελιχθεί σε ταξίδι θανάτου…


σχετικα αρθρα