Σωρεία αντιδράσεων προκαλεί το ζήτημα που έχει προκύψει με το βιβλίο Ιστορίας γενικής κατεύθυνσης της Γ' Λυκείου, όπου απεικονίζεται χάρτης στον οποίο αναγράφονται τα Σκόπια ως ''Μακεδονία''.  Η ΟΛΜΕ δηλώνει ότι θα κάνει εισήγηση στο υπουργείο για άμεση διόρθωση, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης τονίζει ότι είναι σαφές ότι τα Σκόπια δεν συγκροτούν τον χώρο της Μακεδονίας.

Το επίμαχο σημείο είναι ένας χάρτης στη σελίδα 130, ο οποίος αναφέρεται στην Ευρώπη της Γερμανικής κατοχής και στον οποίο τα Σκόπια αναγράφονται ως ''Μακεδονία''.

Ο χάρτης που προκάλεσε τις αντιδράσεις

Το εν λόγω βιβλίο υπάρχει στα σχολεία από την περασμένη χρονιά και μέχρι πριν από λίγες ημέρες κανείς δεν έχει προσέξει αυτή τη... μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια. 

Η ΟΛΜΕ εχει, ήδη, επισημάνει το σφάλμα και αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη το ζήτημα να τεθεί σε διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας, προκειμένου να διαβιβαστεί αίτημα αλλαγής στο υπουργείο Παιδείας.

Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του Γεν. Γραμματέα της Ομοσπονδίας, κ. Νικόλαου Παπαχρήστου στο newpost, το σφάλμα είναι εκτός από... εθνικής και ιστορικής φυσεως, καθώς τότε δεν υπήρχε καν η ονομασία ''Μακεδονία'' για τα Σκόπια.

Όπως εξηγεί στο newpost ο κ. Παπαχρήστος:

Πρόκειται για ένα μεγάλο λάθος που έχει γίνει στο βιβλίο της Ιστορίας της Γ' Λυκείου και πολύ κακώς δεν είχε επισημανθεί ως τώρα. Πρόκειται για έναν χάρτη που απεικονίζει μέρος της Ευρώπης κατά την γερμανική κατοχή. Τότε δεν υπήρχε καν το όνομα Μακεδονία ως πιθανότητα για την συγκεκριμένη περιοχή. Αν δεν κάνω λάθος τότε τα Σκόπια ήταν γνωστά ως νότια Σερβία ή περιοχή του Βαρδάρη. Το βιβλίο υπάρχει στα σχολεία από πέρυσι και δεν μπορώ να καταλάβω πως εντοπίστηκε τώρα. Ίσως επειδή δεν πρόκειται για την Ιστορία που διδάσκεται στις Πανελλαδικές και ίσως γιαυτό δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή. Σε κάθε περίπτωση η αναγραφή του ονόματος ''Μακεδονία'' είναι λάθος από όλες τις απόψεις και θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για να αλλαχθεί. 

Φειδωλός στις δηλώσεις του για το θέμα εμφανίστηκε ο κ. Φίλης, ο οποίος, όταν ερωτήθηκε σχετικά, απάντησε: ''Δεν θέλω να κάνω δηλώσεις που αφορούν την εκπαιδευτική διαδικασία. Υπάρχουν απο το νόμο εκπαιδευτικά όργανα, τα οποία θα αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα. Ειναι, πάντως σαφές ότι η ΠΓΔΜ ιστορικά δεν συγκροτούσε το χώρο της Μακεδονιας και γεωγραφικά σίγουρα επίσης δεν συγκροτεί τον χώρο της Μακεδονίας απο μόνη της".