current views are: 2

1 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση14:14

Δήμαρχος Γαλατσίου για πρόσφυγες: Αιφνιδιαστήκαμε, αλλά θα το αντιμετωπίσουμε

Αμεσα αναμένεται να εγκατασταθούν μέσα στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου οι 1000 περίπου πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν από την πλατεία Βικτωρίας. 

Δημοσίευση 14:14’
αρθρο-newpost

Αμεσα αναμένεται να εγκατασταθούν μέσα στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου οι 1000 περίπου πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν από την πλατεία Βικτωρίας. 

Αμεσα αναμένεται να εγκατασταθούν μέσα στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου οι 1000 περίπου πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν από την πλατεία Βικτωρίας. 

Τις εργασίες για τη δημιουργία υποδομών, προκειμένου να διαμείνουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα οι πρόσφυγες, έχει αναλάβει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ) συνεπικουρούμενη από τις υπηρεσίες του δήμου Γαλατσίου.

Οπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γαλατσίου Γ. Μαρκόπουλος, «το πρόβλημα με το Γυμναστήριο εστιάζεται στο γεγονός ότι δεν έχει λειτουργήσει εδώ και 11 χρόνια, από τότε που ολοκληρώθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Γι αυτό και μπορεί να παρουσιασθούν κάποια προβλήματα. Παρόλα αυτά» σημειώνει «η ΕΤΑΔ έχει αναλάβει τις τροποποιήσεις των χώρων, ενώ ο δήμος από την πλευρά του συμβάλλει τα μέγιστα στην προσπάθεια με το εργατικό δυναμικό του. Συγχρόνως, ο δήμος -με δική του δαπάνη- έχει τοποθετήσει χημικές τουαλέτες, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων». Οπως διευκρινίζει «ο χώρος ήδη διαθέτει αρκετές εγκαταστάσεις υγειϊνής, αφού -όταν κατασκευάσθηκε- είχε προδιαγραφές εξυπηρέτησης 20.000 ατόμων». Συγχρόνως, ο δήμος Γαλατσίου έχει αναλάβει την καθαριότητα του χώρου.

Για τη διαχείριση του χώρου είναι απαραίτητη η συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τους όμορους δήμους, τονίζει ο κ. Μαρκόπουλος. Κι αυτό, διότι πέρα από τις συνθήκες υγιεινής, θα πρέπει να αντιμετωπισθούν η σίτιση και η ιατροφαρμακευτική φροντίδα. Σε ό,τι αφορά τη σίτιση, για σήμερα την έχει αναλάβει ο στρατός. Αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τους παραπάνω φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τους οποίους ο δήμος Γαλατσίου βρίσκεται σε επικοινωνία.

Σε ό,τι αφορά την ιατροφαρμακευτική μέριμνα, ο δήμος Γαλατσίου έχει ήδη έρθει σε επαφή με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας, ο οποίος θα αποστείλλει κλιμάκιο εθελοντών γιατρών και με την Πανελληνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας, που έχει ήδη δεσμευθεί για δωρεάν αποστολή φαρμάκων.

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των επιμέρους αναγκών σε ρουχισμό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, φροντίζουν κυρίως οι ομάδες εθελοντών οι οποίοι έχουν προστρέξει από το πρωί στο Γαλάτσι.

Οπως διευκρινίζει ο κ. Μαρκόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «οι δημότες δεν πρέπει να ανησυχούν. Οι άνθρωποι που θα φιλοξενηθούν αποτελούν κυρίως οικογένειες, που ενδιαφέρονται οι ίδιες να φροντίσουν για το χώρο που θα μείνουν. Αιφνιδιαστήκαμε μεν, αλλά το πρόβλημα έχει φτάσει στην πόρτα μας και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Και θα το αντιμετωπίσουμε».

Από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής, ο Ανδρέας Θεολόγου που εκπροσώπησε την Περιφέρεια Αττικής σε σχετική σύσκεψη που έγινε το πρωί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν απέκλεισε «το ενδεχόμενο ανάπτυξης αντίστοιχων χώρων και σε άλλα σημεία του Λεκανοπεδίου, ανάλογα με τη δυναμική των εισερχομένων ροών».

Οπως σημειώνει ο κ. Θεολόγου, «η εμπειρία του Ελαιώνα αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τη δημιουργία παράλληλων συστημάτων φιλοξενίας» και προσθέτει ότι «οι ενδιαφερόμενοι εθελοντές ενημερώνονται άμεσα από την ηλεκτρονική ιστοσελίδα για τις επιμέρους ανάγκες των νεοσύστατων αυτών «οικισμών φιλοξενίας» που καλύπτουν τάχιστα τις όποιες ανάγκες προκύπτουν».


σχετικα αρθρα