Με τον Πρύτανη του Α.Π.Θ., Καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλο συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη 26 Μαΐου 2011, στην Πρυτανεία, κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής το Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής της Α’ Θεσσαλονίκης, Χρήστο Παπαστεργίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρύτανης επισήμανε τα μεγάλα οικονομικά, θεσμικά, ακαδημαϊκά και έρευνας προβλήματα που αντιμετωπίζει το Α.Π.Θ. και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη λειτουργία του, στο άμεσο μέλλον. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη δυσχερέστατη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ίδρυμα παρά τη μεγάλη προσπάθεια που έχουν καταβάλει οι Πρυτανικές Αρχές για εξορθολογισμό και περιστολή των δαπανών. Όμως η μείωση της χρηματοδότησης του κατά 49% στον τακτικό προϋπολογισμό και κατά 56% συνολικά, καθώς και οι μεγάλες ελλείψεις κτιριακών υποδομών, εργαστηριακού εξοπλισμού και προσωπικού δημιουργούν δυσμενείς συνθήκες για τη βιωσιμότητά του.

 Ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση «Είναι συγκινητική η αλληλεγγύη που εκδηλώνεται τις τελευταίες μέρες από τους φορείς της πόλης για την περιπέτεια του Α.Π.Θ. Μετά την έμπρακτη υποστήριξη αλληλεγγύης από το Δήμο της Θεσσαλονίκης, που αποφάσισε να μας καλέσει σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα 30 Μαΐου, με πρώτο θέμα τη δυσχερή οικονομική και θεσμική κατάσταση του πανεπιστημίου, έρχεται το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης να προστεθεί σε αυτούς που στηρίζουν την προσπάθεια του δημόσιου πανεπιστημίου για επιβίωση.

Μία προσπάθεια που δεν έχει μόνο εκπαιδευτική σημασία για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Έχει ιδιαίτερη αναπτυξιακή και κοινωνική σημασία. Διότι το πανεπιστήμιο συμβάλλει τόσο στην οικονομική ανάπτυξη όσο και στην κοινωνική συνοχή. Το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα, δια της νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Α΄ Θεσσαλονίκης, εκδηλώνει την υποστήριξή του στη μεγάλη μας προσπάθεια και την αλληλεγγύη του στον αγώνα μας για ένα δημόσιο πανεπιστήμιο υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου δεν έχει μόνο πρακτική σημασία αλλά στέλνει και ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα. Μέσα σε ένα ζοφερό κλίμα η μόνη ελπίδα είναι ότι δεν είμαστε μόνοι. Το Α.Π.Θ. έχει συμμάχους».

 Ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής της Α’ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Παπαστεργίου δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση «Αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης είχε σήμερα τη χαρά και την τιμή να συναντηθεί με τον Πρύτανη του Α.Π.Θ., του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Ελλάδας και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Δυστυχώς, διαπιστώσαμε τους κινδύνους που περνά το πανεπιστήμιο μας αυτήν την εποχή.

Ως ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, θέλουμε να δηλώσουμε ότι ο δημόσιος χαρακτήρας του πανεπιστημίου πρέπει να περιφρουρηθεί. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα. Όχι θεσμική υποβάθμιση και κάλυψη των οικονομικών αναγκών του Ιδρύματος. Σε αυτήν την προσπάθεια του Α.Π.Θ., το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης είναι αλληλέγγυο. Θα είμαστε εδώ διότι για εμάς το πανεπιστήμιο, τα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ιδρύματα, αλλά και οι ειδικές υποδομές της πόλης, τα άλλα κοινωνικά αγαθά όπως είναι το νερό αποτελούν περιουσία της Θεσσαλονίκης. Είναι το σήμα κατατεθέν της. Είναι η εγγύηση για την ανάπτυξή της. Η υποβάθμιση όλων αυτών οδηγεί σε υποβάθμιση της ζωής μας. Ως ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης είμαστε ενάντια και θα αγωνιστούμε γι αυτό».