Μείωση κατέγραψε ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που έφτασαν αυτή την εβδομάδα στις ελληνικές ακτές, βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Από την αρχή της χρονιάς, περίπου 400.000 άνθρωποι έκαναν το ταξίδι για τις ελληνικές ακτές -η πλειονότητα από τους 520.000 που έχουν διαπλεύσει τη Μεσόγειο- και 6.600 έφθασαν μόνο την 25η Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, μία μέρα αργότερα σημειώθηκαν μόνο 2.200 αφίξεις και την Πέμπτη μόλις 1.500, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία.

«Η όποια βελτίωση των καιρικών συνθηκών αναμένεται ότι θα προκαλέσει νέα αύξηση στις αφίξεις μέσω θαλάσσης» διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της UNHCR Έντριαν Έντουαρντς στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου του ΟΗΕ στη Γενεύη.

«Οι παρούσες καιρικές συνθήκες -περισσότερο κρύο και αέρας- έχουν καταστήσει τη μετάβαση από την Τουρκία στην Ελλάδα ακόμη πιο επικίνδυνη. Την Τετάρτη διοργανώθηκαν τέσσερις ξεχωριστές επιχειρήσεις διάσωσης στη Λέσβο κατά τις οποίες διασώθηκαν 283 άνθρωποι», αναφέρει η ανακοίνωση της UNHCR.

Η UNHCR αναμένει ότι 1,4 εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες θα φθάσουν στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο φέτος και του χρόνου, σύμφωνα με ένα αναθεωρημένο έγγραφό της που δόθηκε χθες Πέμπτη στη δημοσιότητα.

«Είναι εντελώς ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μία συνεχιζόμενη και επείγουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης», είπε ο Έντουαρντς.

Ο ίδιος, πάντως, αρνήθηκε να σχολιάσει αν η Ύπατη Αρμοστεία αναμένει ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία θα επισπεύσουν ή θα εμποδίσουν τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, ο οποίος συνιστά τον μεγαλύτερο παράγοντα πρόκλησης της προσφυγικής κρίσης.