Την ανάκληση της υπουργικής απόφασης με την οποία «παγώνουν» οι αναγκαστικές εκτελέσεις δικαστικών αποφάσεων, ζητούν οι δικηγορικοί σύλλογοι με επιστολή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος της Ολομέλειας Βασίλης Αλεξανδρής μαζί με την νομοθετική αναστολή σωρείας διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας μέχρι τέλος του έτους, έχει «παγώσει» κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης από αρχές Ιουλίου 2015 μέχρι και 31.10.2015, με άδηλο το μέλλον της τυχόν παράτασης και για μετά το άνω χρονικό σημείο.

Ο κ. Αλεξανδρής επισημαίνει στην επιστολή ότι με τον τρόπο αυτό το δικαίωμα της δικαστικής προστασίας (άρθρ. 20 παρ. 1 Σ.) και το άρθρο 6 παρ.1 της Σύμβασης ΕΣΔΑ), που κατοχυρώνεται τόσο στο Σύνταγμα όσο και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τον Χάρτη Θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το διαρκές «πάγωμα» κάθε διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, τονίζεται στην επιστολή, ενισχύει επίσης τους κακοπληρωτές και τους στρεψόδικους διαδίκους, θίγει καίρια συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, που προσδοκούν-κατόπιν δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί υπέρ τους- να λάβουν τα άκρως αναγκαία προς το ζην (πχ. διατροφές γονέων ανηλίκων, που έχουν την επιμέλειά τους, εργαζομένους που δεν έχουν λάβει μισθούς τους και δεδουλευμένα τους κ.λπ.).