''Καζάνι που βράζει'' θυμίζει αυτές τις ημέρες ο τομέας της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καθώς έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την 16 του μήνα, οπότε και λήγει η προθεσμία για τις φορολογικές μεταβολές των εκπαιδευτηρίων και των φροντιστηρίων και την ίδια στιγμή, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τηρεί απόλυτη σιγή για το θέμα. 

Κύκλοι από το περιβάλλον του υπεύθυνου για τον ΦΠΑ αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τ. Αλεξιάδη υποστηρίζουν ότι ''από την πλευρά του υπουργού καταβάλλονται οι μέγιστες δυνατές προσπάθειες για να βρεθούν ισοδύναμα, αλλά δεν υπάρχει ακόμα κάτι στέρεο και ανακοινώσιμο''.

Στο ίδιο μοτίβο κινείται και η δήλωση του υπουργού Παιδείας κ. Φίλη, ο οποίος τόνισε ότι είναι θέμα γενικότερα της οικονομικής πολιτικής, τονίζοντας ότι αναζητούνται ισοδύναμα.

Ο ίδιος συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι όταν ολοκληρωθούν δύο-τρεις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, θα βρεθούν τα ισοδύναμα, προκειμένου να μην επιβληθεί το ΦΠΑ στα σχολεία, ενώ σε κάθε περίπτωση αποκάλυψε ότι η τελική απόφαση πάει για τα τέλη Νοεμβρίου, επισημαίνοντας ότι η ιδιωτική εκπαίδευση αφορά όχι μόνο τις εύπορες, αλλά και τις λαϊκές οικογένειες.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις, όμως, από την πλευρά των ''πληγέντων'' της υπόθεσης, των γονέων δηλαδή που για μια ακόμα φορά θα κληθούν να πληρώσουν το ''μάρμαρο'', καθώς σε συνέντευξη τύπου της συντονιστικής επιτροπής γονέων που έχουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία εκφράστηκε η πρόθεση το ζήτημα να φτάσει ακόμα και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Εν τω μεταξύ, στα ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια επικρατεί ένα αλαλούμ με τις τιμές και τις εγγραφές, καθώς κανείς ακόμα δεν γνωρίζει αν θα παραμείνει ή θα καταργηθεί η απόφαση.

Παράγοντες, μάλιστα, της ιδιωτικής εκπαίδευσης κάνουν λόγο για ''σαφή μείωση των εγγραφών'' σε σχέση με την περσινή χρονιά χωρίς καν ακόμα να γνωρίζουν οι γονείς αν θα εφαρμοστεί η απόφαση. 

Αυτή η εβδομάδα αναμένεται να είναι κρίσιμη για το θέμα, καθώς αναμένονται περισσότερες συναντήσεις των αρμόδιων υπουργών προκειμένου να επιτευχθεί μια αρχική πρόοδος. 

Τίποτα όμως δεν θα ξεκαθαρίσει, όπως τονίζουν κύκλοι από το υπουργείο Οικονομικών, πριν από το τέλος του μήνα.