«Δεν μπορούμε να απορροφήσουμε κανένα μέρος του ΦΠΑ, θα χάσουμε 20.000 μαθητές», τονίζει ο πρόεδρος των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων, σχετικά με το «καυτό» ζήτημα του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Το θέμα είναι πλεόν στα χέρια του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αναμένεται να ανακοινώσει την αναστολή του μέτρου, βάζοντας τέλος στα σενάρια.

Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9», ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδρυτών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Ελλάδας, Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, πρότεινε τη θεσμοθέτηση του εκπαιδευτικού κουπονιού, το οποίο θα μειώσει το κόστος λειτουργίας της δημόσιας εκπαίδευσης, που σήμερα ανέρχεται σε περίπου 6.000 ευρώ ανά παιδί.

Ο κ. Κυραϊλίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα του, ότι τα ιδιωτικά σχολεία έχουν μικρότερο κόστος λειτουργίας από το δημόσιο, ενώ υπολόγισε σε περίπου 20.000 τα κενά στο δημόσιο, εκφράζοντας τη βεβαιότητα του ότι δεν μπορούν να καλυφθούν «επειδή δεν υπάρχουν λεφτά για προσλήψεις».

Ο πρόεδρος του συλλόγου διευκρίνισε, ότι το κουπόνι λειτουργώντας περίπου «όπως δουλεύει το voucher του ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς, θα δώσει τη δυνατότητα για τη δημιουργία, από ομάδες γονέων 'ανεξάρτητων σχολείων' υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας».

Παράλληλα, χαρακτήρισε αυθαίρετους τους υπολογισμούς για τα προσδοκώμενα έσοδα από την επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και επικαλούμενος επικοινωνία του Συλλόγου με την τρόικα, είπε ότι «συμφωνήθηκε με πολύ πρόχειρο τρόπο, γιατί όλοι ήθελαν να κλείσει η συμφωνία», ενώ δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για τα ιδιωτικά σχολεία να απορροφήσουν μέρος του ΦΠΑ.

«Είμαστε προετοιμάσμένοι, ότι αν ισχύσει ο ΦΠΑ στα σχολεία, θα φύγουν 20.000 μαθητές, θα γίνουν 5.000 απολύσεις εκπαιδευτικών και το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία θα χάσουν εκατομμύρια».

«Η πρόταση του Συλλόγου, για το voucher και τα ανεξάρτητα σχολεία δίνει τη δυνατότητα να αποκρατικοποιηθεί η εκπαίδευση», είπε ο κ. Κυραϊλίδης και υπενθύμισε ότι ο Σύλλογος έχει καλέσει στην Ελλάδα τον Υπουργό Παιδείας των ΗΠΑ, για να παρουσιάσει πώς λειτουργεί το σύστημα εκεί.