Οι δικαστικοί υπάλληλοι κατέρχονται από τις 6 έως τις 10 Ιουνίου σε πανελλαδικές στάσεις εργασίας, από τις 12 μ.μ. έως τη λήξη του ωραρίου (3 μ.μ.), με απόφαση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, με το νέο μισθολόγιο προωθούνται:

1) Η ολοκληρωτική κατάργηση του 13ου - 14ου μισθού (δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα άδειας), 2) Η κατάργηση όλων των επιδομάτων (εκτός από το επίδομα θέσης και οικογενειακό), 3) Η δραστική μείωση των μισθών από 25% έως 40%, 4) Η μείωση των θέσεων εργασίας κατά 125.000 μέχρι το 2013, 5) Η σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα - αποδοτικότητα, 6) Η αύξηση του ωραρίου εργασίας από 37,5 ώρες τη βδομάδα σε 40, 7) Η μείωση των μισθών μέσω ενός νέου μισθολογίου με ταυτόχρονη επιμήκυνση του χρόνου μισθολογικής ωρίμανσης, 8) Η ονομαστική μείωση μισθών μέσα από τη νομοθέτηση εισφορά υπέρ του ΟΑΕΔ, 9) Ο περιορισμός - μείωση του εφάπαξ, 10) Η μείωση των επικουρικών συντάξεων, 11) Ο περιορισμός των ασφαλιστικών και των ιατροφαρμακευτικών παροχών από τον ΟΠΑΔ.

Η ΟΔΥΕ τονίζει ότι με το νέο μισθολόγιο συνεχίζεται και κλιμακώνεται "η βάρβαρη επίθεση σε βάρος των εργαζομένων στο Δημόσιο σε όλους τους τομείς", ενώ "η κυβέρνηση προωθεί έναν βασικό μισθό 600 - 700 ευρώ για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και από εκεί και πέρα θεσπίζει την αξιολόγηση και τη σύνδεση μισθού με αποδοτικότητα". Αυτή η σύνδεση θα οδηγήσει στη μισθολογική εξατομίκευση του δημοσίου υπαλλήλου -συνεχίζει η Ομοσπονδία-, "στην υπερεντατικοποίηση της εργασίας, στην αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης".

Ακόμη, υποστηρίζει η ΟΔΥΕ ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι ισχυρισμοί ότι θα δοθεί αύξηση 5% - 10% στα "υπόγεια" (χαμηλές αποδοχές) και θα γίνουν περικοπές μέχρι 40% στα "ρετιρέ", ότι με το νέο μισθολόγιο θα καταργηθούν οι μισθολογικές ανισότητες και ότι θα νοικοκυρεύσουν το δημόσιο με την πρόσληψη ενός για κάθε πέντε που φεύγουν.