Με το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών συναντήθηκε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης όπου τέθηκε το μέτρο υποχρεωτικής χρήσης καρτών για τις ιατρικές υπηρεσίες.

Στη συνάντηση, που έγινε στο υπουργείο, κυριάρχησε το ζήτημα που αφορά την πληρωμή των ιατρικών επισκέψεων με πιστωτική κάρτα, καθώς και άλλα κρίσιμα φορολογικά ζητήματα των γιατρών.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης σημείωσε πως ο Σύλλογος τάσσεται υπέρ της χρήσης πιστωτικής κάρτας για τις ιατρικές υπηρεσίες και διευκρίνισε ότι ο ιατρικός κόσμος αρνείται την «άδικη κι αποπροσανατολιστική στοχοποίηση του ιατρικού κλάδου», αλλά στηρίζει την πάταξη της φοροδιαφυγής, και μάλιστα κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γ. Πατούλης τόνισε ότι αυτό που ενόχλησε περισσότερο ήταν η στοχοποίηση ότι μόνο οι γιατροί φοροδιαφεύγουν: 

Εμείς δεν θα υπερασπιστούμε το 10% των μεγαλογιατρών εάν κάποιοι από αυτούς φοροδιαφεύγουν. Είναι ξεκάθαρο ότι όλοι πρέπει να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογού.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να στοχοποιηθεί ο ιατρικός κλάδος. Ο κ. Αλεξιάδης πρότεινε συγκεκριμένες ενέργειες για τη διασφάλιση του ιατρικού απορρήτου, μέσω ενός ειδικού κωδικού για κάθε γιατρό το οποίο θα πιστοποιούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι σε συνεργασία με τις τράπεζες. Συγκεκριμένα, όπως είπε, η τράπεζα δεν θα μπορεί να βλέπει το όνομα και την ειδικότητα του γιατρού, αλλά μόνο ένα κωδικό, προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως το ιατρικό απόρρητο για τον ασθενή.

Από κοινού αποφασίστηκε ότι από 1/1/2016 το μέτρο πληρωμής με πιστωτική κάρτα θα πρέπει να εφαρμοστεί καθολικά για όλους τους γιατρούς, ενώ, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πατούλης, θα υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις της τάξεως του 5-10%, που οι συναλλαγές θα γίνονται χωρίς κάρτα, αλλά μόνο για επείγοντα περιστατικά, υπερήλικες ασθενείς και άλλους.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξουν οι εξαιρέσεις αυτές στην εφαρμογή του μέτρου πληρωμής με πιστωτική κάρτα, οι οποίες θα αφορούν συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και τα επείγοντα.

Επιπλέον, είπε στους εκπροσώπους των γιατρών ότι θα γίνει άμεσα συζήτηση με τις τράπεζες ώστε να διασφαλιστεί χαμηλότερο κόστος στη χρήση των πιστωτικών καρτών.

Κατά τη συνάντηση τέθηκαν άλλα ζητήματα που αφορούν την πάταξη της φοροδιαφυγής με τον ΙΣΑ να κάνει τις εξής προτάσεις:

  • Να καταστεί υποχρεωτική η ηλεκτρονική συνταγογράφηση όλων των εξετάσεων καθώς και των ΜΗΣΥΦΑ. Σημειώνεται ότι κατά καιρούς έχουν προταθεί στις κυβερνήσεις πολλοί τρόποι για την ηλεκτρονική διασταύρωση των ιατρικών πράξεων που καταγράφονται μέσω της ΗΔΙΚΑ με το σύστημα TAXIS, και παρά το γεγονός ότι ενώ είναι τεχνολογικά εφικτή, δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα με ευθύνη αποκλειστικά των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.
  • Άνοιγμα των λογαριασμών και των περουσιολογίων όλων των επαγγελματιών και των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Υιοθέτηση της Κάρτας Υγείας Ασθενή κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, μέσα από την οποία δίνεται η δυνατότητα καταγραφής και ελέγχου των ιατρικών επισκέψεων.