Αλλάζει ο τρόπος της επιλογής προσωπικού στο δημόσιο, καθώς όλες οι προσλήψεις στο εξής θα αφορούν συγκεκριμένες ειδικότητες για την κάλυψη αναγκών σε υπηρεσίες όλης της χώρας, οι οποίες παρουσιάζουν κενά.

Συγκεκριμένα, όλες οι προκηρύξεις που θα εκδίδονται θα αφορούν ειδικότητες, που σήμερα είναι υπερ-αναγκαίες σε διάφορες υπηρεσίες, ενώ θα ορίζεται επακριβώς, εκτός από τη συγκεκριμένη υπηρεσία, που θα πρέπει να καλυφθούν τα κενά, και η περιοχή του διορισμού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης, σε ενημέρωση του προς τους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι ως το τέλος του χρόνου θα γίνουν τουλάχιστον 2.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με στόχο να καλυφθεί το πλαφόν των 15.000 προσλήψεων, που προέβλεπε ο προϋπολογισμός για το 2015. Εκτός των 2.000 αυτών προσλήψεων έχουν ήδη εγκριθεί άλλες 4.500 διορισμοί στο χώρο της υγείας, ώστε να καλυφθούν κενά σε ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ακόμη, ο κ. Βερναρδάκης ανακοίνωσε ότι ως το τέλος του χρόνου όλοι οι οργανισμοί και οι φορείς του στενού δημόσιου τομέα, θα πρέπει να έχουν συντάξει τα οργανογράμματα τους, ώστε από τις αρχές του 2016 να ξεκινήσει να αρχίσει η διαδικασία της εθελοντικής κινητικότητας.

Σύμφωνα με το σχέδιο, κάθε υπηρεσία θα δηλώνει ηλεκτρονικά τα κενά ή το πλεονάζον προσωπικό και οι μετακινήσεις θα γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο, αφού κενά και πλεονάζον προσωπικό θα αποτυπώνονται σε ηελκτρονικό αρχείο.