Ξανακλείνει η Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Η γενική συνέλευση της Σχολής έλαβε νέα απόφαση για «λουκέτο» στα τμήματα της, καταγγέλλοντας την συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση της. «Μετά από 3 εβδομάδες αναστολής της λειτουργίας της Σχολής, στη διάρκεια της οποίας καταδείχθηκε με ένα σύνολο δράσεων η εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση της και η αδυναμία της να υλοποιήσει τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές της δραστηριότητες, και παρότι η Σύγκλητος ανέδειξε τα συνολικά προβλήματα του Ε.Μ.Π γενικά και τα ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα της σχολής ειδικότερα, το υπουργείο αρνείται κατηγορηματικά να απαντήσει επίσημα στις αρχές του ιδρύματος πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά» αναφέρεται σε ανακοίνωση του προέδρου της Σχολής κ. Σπ. Ραυτόπουλου. «Με τη στάση του αυτή ενισχύει το καθεστώς αβεβαιότητας του μέλλοντος και της λειτουργίας της Σχολής και πολύ περισσότερο υποψίες ότι στόχος του είναι και η αλλαγή της φυσιογνωμίας της Σχολής» αναφέρει ο κ. Ραυτόπουλος.

Οπως υπενθυμίζει αναφερόμενος στα προβλήματα της Σχολής:

- Ενας μεγάλος αριθμός διδασκόντων που συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται, με αποτέλεσμα το εκπαιδευτικό προσωπικό της σχολής να έχει μειωθεί κατά 40% στην τελευταία διετία.

- Η μη ανανέωση του Προεδρικού Διατάγματος που επιτρέπει την εκλογή αρχιτεκτόνων χωρίς διδακτορικό τίτλο έχει αναστείλει κάθε εκλογή και εξέλιξη διδασκόντων.

- Σημαντικός αριθμός συμβασιούχων διδασκόντων που υπηρετούν με τις διατάξεις του Π.Δ 407 διδάσκουν σε καθεστώς «δουλείας» καθώς είναι για πολλούς μήνες απλήρωτοι.

Η Γενική Συνέλευση της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε για ακόμη μία φορά τη συνέχιση της αναστολής της λειτουργίας της με στόχο την δημοσιοποίηση προβλημάτων της. Παράλληλα αποφάσισε ότι θα συγκροτηθεί επιτροπή μελών πανεπιστημιακών για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων της Σχολής. Την ερχόμενη Πέμπτη 2 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί νέα Γενική Συνέλευση των μελών της για να επανεκτιμήσουν την στάση τους.


Πηγή: Το Βήμα