Στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαυρεωτικής συζητείται το απόγευμα της Παρασκευής το θέμα του ΧΥΤΑ Κερατέας. Η πρόταση που θα εγκριθεί θα κατατεθεί στην υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο δήμος επανεξετάζει την αρχική πρόταση για κατασκευή του ΧΥΤΑ στο ΒΙΟΠΑ Κερατέας και προσανατολίζεται στο να προτείνει χώρο που βρίσκεται δίπλα στην παλαιά ανεξέλεγκτη χωματερή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, δεν λείπουν οι φωνές κατοίκων και φορέων της περιοχής που κάνουν λόγο για υποχώρηση από την αρχική θέση, η οποία ήταν η πλήρης απόρριψη της δηµιουργίας χώρου απόθεσης απορριµµάτων στην περιοχή τους.

Ωστόσο, από την κυβέρνηση έχει καταστεί σαφές πως δεν υπάρχει πιθανότητα να µην αναλάβει και η Νοτιοανατολική Αττική τη διαχείριση µέρους των παραγόµενων απορριµµάτων του Λεκανοπεδίου.

Στην κυβέρνηση τηρούν στάση αναµονής για την υποβολή της πρότασης του Δήµου Λαυρεωτικής, αποφεύγοντας να πάρουν θέση για την επιλογή του χώρου δίπλα στην παλαιά παράνοµη χωµατερή της Κερατέας και αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόµενο αποδοχής της.

Εχει όµως διαµηνυθεί πως η όποια πρόταση θα πρέπει να συνοδεύεται από πλήρες χρονοδιάγραµµα υλοποίησης των έργων και τεχνικές προδιαγραφές, ενώ οφείλει να καλύπτει τη διαχείριση 80.000 τόνων απορριµµάτων.

Ωστόσο, εκτός από την εξεύρεση του χώρου στον Δήµο Λαυρεωτικής δεν έχουν καταλήξει ούτε καν στις µεθόδους που θα επιλεγούν για τη µονάδα επεξεργασίας.

Όπως όµως έχει επισηµανθεί δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις, µε δεδοµένο ότι από την Κοµισιόν έχουν χτυπήσει ήδη το καµπανάκι του κινδύνου για απώλεια κοινοτικών κονδυλίων 12 εκάτ. ευρώ εάν δεν προχωρήσουν αµέσως τα έργα.Πηγή: in.gr