Προφυλακιστέος κρίθηκε, έπειτα την πολύωρη απολογία του, με ομόφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Δαφέρμος, για διακίνηση μαύρου χρήματος στην υπόθεση των εξοπλιστικών.

Ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο χώρο της εμπορίας όπλων, κλήθηκε να λογοδοτήσει για ποσό 1,7 εκατομμυρίων ευρώ, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο έδωσε στον πρώην Διευθυντή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων του ΥΕΘΑ και συγκατηγορούμενό του στην υπόθεση, Αντώνη Κάντα.

Με ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα, οι δύο συγκατηγορούμενοι του επιχειρηματία αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους με την επιβολή του όρου της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και χρηματική εγγύηση 80.000 ευρώ ο καθένας. Πρόκειται για τον γιο του κ. Δαφέρμου και ένα 80χρονο, στελέχη εμπλεκόμενης εταιρίας που συνελήφθησαν την Δευτέρα, όπως και ο επιχειρηματίας, μετά από εντάλματα του ανακριτή. Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί για την υπόθεση, είναι σε βαθμό κακουργήματος και αφορούν τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας σε συνδυασμό με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την ανάκριση ο Κ. Δαφέρμος, εμφανίστηκε οργισμένος με τον συγκατηγορούμενο του Αντώνη Κάντα, και υποστήριξε πως ουσιαστικά εξαναγκάστηκε να του δώσει χρήματα (το ύψος των οποίων δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει), καθώς το στέλεχος του ΥΕΘΑ, σε αλλεπάλληλες συναντήσεις τους στον γραφείο του στο υπουργείο, καθυστερούσε συνειδητά την υπογραφή της σύμβασης, παρότι θεωρούσε το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα το καλύτερο. Αποτέλεσμα της καθυστέρησης αυτής, σύμφωνα με τον κ. Δαφέρμο, ήταν να κινδυνεύει ο ίδιος να χάσει την αντιπροσώπευση του Kornet, θεωρούμενος από τους κατασκευαστές του ως ανεπαρκής διαπραγματευτής. Ο επιχειρηματίας φέρεται να έδωσε στον ανακριτή «τα ονόματα πέντε προσώπων που μπορούν να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς του».

Απαντώντας σε ερωτήσεις της ανάκρισης για τους λόγους που ενέδωσε στις πιέσεις του Αντώνη Κάντα, ο κ. Δαφέρμος είπε επιπρόσθετα, πως κατά την ίδια περίοδο (αρχές του 2000), αντιμετώπιζε παράλληλα μία δικαστική περιπέτεια στην Τουρκία την οποία θεωρούσε «στημένη και μεθοδευμένη» και για την οποία τελικώς αθωώθηκε – οπότε ήταν πλέον ευάλωτος σε πιέσεις.
 
Η επίμαχη σύμβαση του υπουργείου Άμυνας, αφορά την προμήθεια 98 αντιαρματικών εκτοξευτών μεγάλου βεληνεκούς νέας γενιάς τύπου Kornet, με συνολικό κόστος 100 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, για την επιλογή των συγκεκριμένων όπλων και την προώθηση της σύμβασης, διακινήθηκαν παράνομα χρηματικά ποσά που - κατά τον πρώην Διευθυντή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων - φθάνουν τα 3 εκατομμύρια ευρώ.