Αλλάζει όψη το ανατολικό τμήμα του παραλιακού δρόμου στην Παλαιόχωρα Χανίων καθώς όπως ανακοινώθηκε σήμερα υπογράφηκε η σύμβαση για το έργο «διαμόρφωσης πεζοδρομίου ανατολικής παραλίας Παλαιόχωρας».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του λιμενικού ταμείου Χανίων με την ολοκλήρωση του έργου θα αναβαθμιστεί και θα βελτιωθεί η γενικότερη εικόνα και αισθητική του ανατολικού παραλιακού μετώπου της Παλαιόχωρας.

Το έργο έχει ενταχθεί από το λιμενικό ταμείο Χανίων, στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 2014 του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου 2015.

Σύμφωνα με την περιγραφή του έργου, στο σημείο της παρέμβασης θα εκτελεστούν εργασίες πλακόστρωσης του πεζοδρομίου με κατάλληλες τσιμεντόπλακες διαστάσεων 50Χ50 εκατοστών και πάχους 5 εκατοστών, ενώ θα διαμορφωθούν και θα επιστρωθούν με κυβόλιθους και οκτώ ράμπες προσπέλασης στο πεζοδρόμιο στις αντίστοιχες θέσεις όπου οι κάθετοι δρόμοι του οικισμού καταλήγουν στον παραλιακό δρόμο. Επίσης στο μέσο του πεζοδρομίου θα διαμορφωθεί και ειδική λωρίδα για τυφλούς πλάτους 80 εκατοστών με την χρήση ειδικών αντιολισθηρών (ριγέ) τσιμεντόπλακων διαστάσεων 40Χ40 εκατοστών και πάχους 5 εκατοστών.

Επιπλέον στην εξωτερική πλευρά του πεζοδρομίου στην πλευρά της θάλασσας και σε επαφή με τους φυσικούς ογκολίθους θωράκισης που έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος της ακτής, θα κατασκευασθεί τοίχος από λιθοδομή, ύψους 65 εκατοστών και πλάτους 50 εκατοστών.

Στην παρακείμενη προβλήτα πρόσδεσης των πλοίων της ΑΝΕΝΔΥΚ θα γίνει αποξήλωση των παλαιών, σχεδόν κατεστραμμένων, δεστρών και τοποθέτηση οκτώ νέων χυτοχαλύβδινων δεστρών.

Η ανατολική παραλιακή οδός είναι το πιο πολυσύχναστο τμήμα της Παλαιόχωρας, που τους θερινούς μήνες κατά τις απογευματινές ώρες, μετατρέπεται σε πεζόδρομο και είναι ο κύριος χώρος περιπάτου για τους μονίμους κατοίκους αλλά και για τους χιλιάδες επισκέπτες της περιοχής.

Χρόνιο αίτημα τόσο του δήμου Κανδάνου-Σελίνου, όσο και των καταστηματαρχών της παραλιακής οδού, των κατοίκων και επισκεπτών της Παλαιόχωρας, ήταν να πλακοστρωθεί το παραλιακό πεζοδρόμιο. Το λιμενικό ταμείο συνέταξε την μελέτη και υπέβαλλε πρόταση ένταξης και χρηματοδότησης στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
TAGS