Σαρωτικές αλλαγές έρχονται το επόμενο διάστημα στο Δημόσιο, καθώς το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης δρομολογεί πολλές άμεσες παρεμβάσεις στην αξιολόγηση, την κινητικότητα, το πειθαρχικό δίκαιο και το μισθολόγιο των υπαλλήλων.

Όπως έχει ήδη εξαγγείλει ο αρμόδιος υπουργός, Χριστόφορος Βερναρδάκης, η αξιολόγηση δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, ούτε στόχο τις απολύσεις, η κινητικότητα θα είναι «έξυπνη» με κίνητρα και εθελούσια και το μισθολόγιο δεν θα συνδέεται με το βαθμολόγιο. Ωστόσο, οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται να δουν έστω μια μικρή αύξηση στον μισθό τους μέσα στο 2016. 

Την ίδια ώρα, το υπουργείο σχεδιάζει παρεμβάσεις, με στόχο την καταπολέμηση του «τέρατος» της γραφειοκρατίας, με στόχο την «ψηφιακή πολιτεία».

Κινητικότητα, προσλήψεις και αξιολόγηση

Ο ίδιος ο κ. Βερναρδάκης ξεκαθάρισε ότι η αξιολόγηση των υπαλλήλων δεν θα ταυτίζεται με απολύσεις. 

«Η αξιολόγηση δεν θα είναι ούτε τιμωρητική, ούτε εποπτική. Θα συμβάλει στην καλύτερη κατανομή των θέσεων εργασίας, στην καλύτερη περιγραφή της εργασίας του καθενός, ανάλογα με τα προσόντα του, τις ιδέες του, τις δεξιότητές του», υπογράμμισε ο ίδιος.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της αξιολόγησης, θα καταγράφεται το εργασιακό «προφίλ» του κάθε εργαζομένου. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, πλέον η διαδικασία «δεν θα αφορά μια ατομοκεντρική αξιολόγηση, αλλά θα είναι μια αξιολόγηση δομών, προσφερόμενου έργου, μέσα στην οποία και οι ατομικές αξιολογήσεις θα συμβάλλουν στο μέτρο που τους αναλογούν, στη γενική αξιολόγηση του έργου της δομής».

Σχετικά με το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση και την επιλογή προϊσταμένων,  που είχε αναρτηθεί στο opengov από τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ο κ. Βερναρδάκης είπε ότι τις παρατηρήσεις που έγιναν στη δημόσια διαβούλευση, θα κατατεθεί στη Βουλή χωρίς μεγάλες αλλαγές.

Επίσης, κατά τον ίδιο, ο δημόσιος τομέας δεν  έχει ανάγκη από απολύσεις, αλλά από προσλήψεις. 

Ήδη το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ζητήσει από τα υπουργεία να καταρτίσουν κατάλογο αιτημάτων για την κάλυψη κενών θέσεων, αφού υπάρχει περιθώριο ακόμη 2.000 προσλήψεων, μέχρι να συμπληρωθεί το πλαφόν των 15.000 νέων προσλήψεων που έχει τεθεί για φέτος σύμφωνα με τις μνημονιακές υποχρεώσεις.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τα κενά θα καλυφθούν από επιτυχόντες του ΑΣΕΠ το 2009 και έχει ζητηθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού να ενημερώσει σχετικά το υπουργείο, πόσοι από τους επιτυχόντες αυτούς παραμένουν «διαθέσιμοι», ποια η ειδικότητά τους κλπ.

Ο κ. Βερναρδάκης επεσήμανε ακόμη πως η κινητικότητα θα είναι εθελοντική και χαρακτήρισε τις αποσπάσεις, διοικητική τρέλα σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να χρονίζουν για έξι μήνες, ενώ έκανε λόγο για «έξυπνη, εθελούσια κινητικότητα, με κίνητρα για τους εργαζόμενους». 

Όπως εξήγησε, το νέο σύστημα κινητικότητας θα λαμβάνει υπόψη του τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας και τις επιλογές κάθε υπαλλήλου. Οι κενές θέσεις θα ανακοινώνονται online και θα επιχειρείται να «κουμπώσουν» με την ειδικότητα και τα προσόντα των ενδιαφερόμενων υπαλλήλων. Εάν οι κενές θέσεις δεν μπορούν να καλυφθούν με τον τρόπο αυτό, τότε θα γίνονται προσλήψεις.

Ο κ. Βερναρδάκης επανέλαβε, ακόμη, πως ειδικά στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας θα υπάρξει απλοποίηση των διαδικασιών αποσπάσεων, προκειμένου με μία- δύο υπογραφές να γίνονται αντί των σημερινών προβλεπομένων, που απαιτούν να περνάνε από τους εκατέρωθεν φορείς και στη συνέχεια από όλη την ιεραρχία των υπουργείων Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών.

Mισθολόγιο

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθεί και το νομοσχέδιο για το μισθολόγιο στο Δημόσιο, για το οποίο όπως διευκρίνισε ο κ. Βερναρδάκης τον πρώτο λόγο έχει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, συνεπικουρούμενο από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Θα υπάρξει, πάντως, αποδέσμευση του βαθμολογίου από το μισθολόγιο και θα ενσωματωθούν τα όποια επιδόματα στο βασικό μισθό. Όπως έχει συμφωνηθεί θα περιοριστούν τα ειδικά μισθολόγια - από 20 που είναι σήμερα, θα μειωθούν σε 10 ή 12. «Υπήρξαν κατηγορίες ερευνητών, ειδικών επιστημόνων σε αυτά που τώρα θα ενσωματωθούν στο μισθολόγιο των πανεπιστημιακών» είπε.

Με το νομοσχέδιο του μισθολογίου θα καταργηθούν και οι προσωπικές διαφορές, που αφορούν περί τους 90.000 υπαλλήλους. Αυτό θα εφαρμοστεί σταδιακά με ορίζοντα το 2021 και συνεπάγεται στην πράξη πως οι υπάλληλοι αυτοί δεν θα λαμβάνουν αύξηση, ανεξαρτήτως εάν προάγονται μέχρι να φτάσουν στα επίπεδα υπαλλήλων άλλων φορέων της ίδιας ειδικότητας.

«Θα κοιτάξουμε πρώτον να μην υπάρχει μείωση στον βασικό μισθό του Δημοσίου, αυτό είναι σίγουρο, όπως επίσης ότι για μεγάλη πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων είναι βέβαιο ότι θα δουν και μια μικρή αύξηση στους μισθούς, από το 2016», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Πειθαρχικό δίκαιο

Νομοτεχνικές βελτιώσεις και στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων σχεδιάζει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με έμφαση στην αντιμετώπιση των περιπτώσεων όπου υπάρχει παραπομπή σε δίκη για διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων και κακουργημάτων.

Κατά τον κ. Βερναρδάκη, θα παραμένουν σε αργία δημόσιοι υπάλληλοι που βαρύνονται με κακουργηματικές πράξεις, ακόμη και αν δεν έχουν συνεδριάσει τα πειθαρχικά όργανα.

Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

  • Στο πεδίο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, οι σχεδιαζόμενες πρωτοβουλίες είναι οι εξής:
  • Εντατικοποίηση των παρεμβάσεων που αποσκοπούν στην απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου και των διοικητικών βαρών για πολίτες και επιχειρήσεις. 
  • Κλιμάκωση των οριζόντιων παρεμβάσεων της Κυβέρνησης, ώστε να αυξηθεί δραστικά το επίπεδο της διαλειτουργικής σύνδεσης μεταξύ των διαφορετικών βάσεων δεδομένων που διαθέτει ο Δημόσιος Τομέας. 
  • Ανάπτυξη της ψηφιακής πολιτικής υπέρ του πολίτη και των αναγκών του, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη και επέκταση των υπηρεσιών που προσφέρουν τα ηλεκτρονικά ΚΕΠ μέσω της πληροφορικής πύλης ΕΡΜΗΣ. 
  • Ενίσχυση της πρόσβασης της κοινωνίας σε ψηφιακούς πόρους, με παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν την ανοικτή διάθεση των δεδομένων πάσης φύσεως (πλην βεβαίως των προσωπικών) που έχει στη διάθεσή του το Δημόσιο καθιστώντάς τα προσπελάσιμα στον κάθε πολίτη καθώς και στις επιχειρήσεις.
  • Έργα που θα αναβαθμίσουν ριζικά τις γερασμένες ψηφιακές υποδομές του Δημοσίου και θα δημιουργηθεί ένα τεχνολογικά σύγχρονο ψηφιακό υπόστρωμα, με σύγχρονα μέσα όπως το G-Cloud και το «Σύζευξις».
  • Αναβάθμιση της ψηφιακής υποδομής του Εθνικού Τυπογραφείου και εκ νέου σχεδιασμός της ηλεκτρονικής του πύλης ώστε να βελτιωθεί και να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο η εξυπηρέτηση όλων των ενδιαφερομένων.