Στοιχεία σοκ φέρνει στο φως έρευνα του Ινστιτούτου Prolepsis για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους μαθητές σχολείων ευπαθών περιοχών, αποκαλύπτοντας ότι οι μισοί αντιμετωπίζουν επισιστιστική ανασφάλεια, ενώ το 21% εξ αυτών πεινάει.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προέκυψαν από στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τη σχολική χρονιά 2014-15 από το Ινστιτούτο και παρουσιάστηκαν νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι σε συνέντευξη τύπου. 

Στην ημερίδα του Ινστιτούτου, όπου μεταξύ άλλων χαιρέτησαν και οι Υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος και η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής Κατερίνα Θανοπούλου, παρουσιάστηκε η δράση του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ που υλοποιεί το Ινστιτούτο Prolepsis. 

Το εν λόγω πρόγραμμα κατά κύριο λόγο παρέχει σίτιση στους μαθητές που το έχουν ανάγκη και μόνο από το 2012 έχει προσφέρει 11 εκ. γεύματα σε 450 σχολεία και 75.000 μαθητές

Σύμφωνα με την κ. Αθηνά Λινού, Διευθὐντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, "το πρόβλημα, πέρα από τα θέματα υγείας μπορεί να οδηγήσει σε πνευματική υποβάθμιση και συρρίκνωση, η οποία επιβαρύνει επιλεκτικά τις πιο ευάλωτες κοινωνικό-οικονομικά πληθυσμιακές ομάδες".

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το οφέλη του Προγράμματος είναι ενθαρρυντικά αφού όπου έχει εφαρμοστεί, έχει μειωθεί ο δείκτης επιστιστικής ανασφάλειας κατά 10%, το ποσοστό των μαθητών που πεινάει μειωθηκε κατά 20%, ενώ το 33% των μαθητών απέκτησε φυσιολογικό βάρος.

Το Πρόγραμμα τελεί υπο την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και υλοποιείται για πέμπτη συνεχόμενη σχολική χρονιά, ενώ μέγας δωρητής του από την έναρξη του είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το οποίο για φέτος ενισχύει το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ με δωρεά συνολικού ύψους 2,5 εκ ευρώ.

Στην εκδήλωση, μίλησαν ο Λουκάς Σπανός, εκπρόσωπος της Προέδρου της Εθνικής Τράπεζας Λούκας Κατσάλη, η Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNICEF, Σοφία Τζιτζίκου, ο  Διοικητικός Διευθυντής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Γιάννης Ζερβάκης, ο Επικεφαλής Κοινωνικής Ευθύνης του Libra Group Jimmy Αθανασόπουλος, στελέχη του Ινστιτούτου Prolepsis καθώς γονείς και εκπαιδευτικοί που έχουν οφεληθεί από το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ.