current views are: 2

13 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση14:04

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τι κατέθεσε ο αστυνομικός που συνέλαβε τον Ρουπακιά

Με την κατάθεση του αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ Γιώργου Ρώτα, που ήταν παρών με συναδέλφους του στο Κερατσίνι το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, συνεχίστηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Δημοσίευση 14:04’
αρθρο-newpost

Με την κατάθεση του αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ Γιώργου Ρώτα, που ήταν παρών με συναδέλφους του στο Κερατσίνι το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, συνεχίστηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Με την κατάθεση του αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ, Γιώργου Ρώτα, που ήταν παρών με συναδέλφους του στο Κερατσίνι το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, συνεχίστηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Όπως κατέθεσε ο αστυνομικός, ο οποίος ήταν και αυτός που συνέλαβε τον Γιώργο Ρουπακιά, βρέθηκε έξω από την καφετέρια ΚΟΡΑΛΛΙ όταν η παρέα του Παύλου Φύσσα βρέθηκε αντιμέτωπη με ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής και περιέγραψε όσα συνέβησαν μόλις η παρέα του μουσικού βγήκε από το μαγαζί μόλις τελείωσε ο αγώνας που έβλεπαν. Μίλησε για «κυνηγητό» των χρυσαυγιτών στην παρέα Φύσσα και είπε πως είδε λίγο αργότερα «τον Ρουπακιά να έχει έρθει στα χέρια με τον Φύσσα», και τον μουσικό να φωνάζει «με μαχαίρωσε» όταν ο δράστης επιχείρησε να φύγει με το αυτοκίνητο του από το σημείο. Όπως κατέθεσε ο κ. Ρώτας το επίμαχο βράδυ, έλαβαν σήμα που από το κέντρο τους προκειμένου να πάνε στην καφετέρια «Κοράλλι» καθώς «άτομα της ΧΑ είχαν διένεξη με άτομα του γνωστού χώρου».

Όταν έφθασαν στο σημείο είδαν περίπου 40 με 50 άτομα με κράνη στα χέρια , κοντοκουρεμένοι, μαυροντυμένοι. «Καταλάβαμε ότι ήταν Χρυσαυγίτες. Φαινόταν ότι είχαν έρθει για φασαρία, φώναζαν, κοίταζαν και εμάς περίεργα” είπε ο κ. Ρώτας και συνέχισε: “΄Εξω από την καφετέρια ήταν 5 άτομα χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά , ήταν μια παρέα».

Σύμφωνα με τον αστυνομικό «ένα τσούρμο» από τους συγκεντρωμένους, περίπου 20 με 30 άτομα” ξαφνικά, χωρίς να προηγηθεί κάτι ξεκίνησε να τρέχει να φωνάζει και να βρίζει . «Εμείς λέμε “για εμάς έρχονται” αλλά εκείνοι πήγαν προς την Τσαλδάρη. Τους ακολουθήσαμε φωνάζοντας “σταματήστε αστυνομία”, αλλά δεν το έκαναν… Φώναζαν “πιάστε τους, θα τους γ…”. Ο συνάδελφος μεταβίβασε προς το κέντρο και εμείς τους κυνηγήσαμε . Γινόταν χαμός. Μόλις  βγήκαμε στην Τσαλδάρη είδα από μακριά ένα επεισόδιο. ‘Ενα τσούρμο, τρία, τέσσερα άτομα, ένα αμάξι .. Δεν νομίζω πως αυτά τα άτομα ήταν εκείνα που κυνηγούσαμε. Φορούσαν, κάποιοι , μαύρα μπλουζάκια. Τότε είδα κλωτσιές, μπουνιές. Εκείνη την ώρα δεν ξέραμε ποιοι βαράνε ποιους». 

Όπως είπε ο μάρτυρας εκεί είδε δράστη και θύμα:

Ο Φύσσας με το Ρουπακιά ήρθαν στα χέρια, χτυπιόντουσαν, πλακωνόντουσαν, κλωτσιές, μπουνιές. Μετά είδα τον Ρουπακιά που έφυγε και πήγε στο αυτοκίνητο.

Σε ερώτηση της Προέδρου κ. Λεπενιώτη αν η ομάδα του μπορούσε να φτάσει, νωρίτερα στο σημείο, σε εύλογο χρόνο ο μάρτυρας απάντησε πως έφθασαν σε εύλογο χρόνο και πως δεν είχαν δει το μαχαίρι που κρατούσε ο Ρουπακιάς για να λάβει από την κ. Λεπενιώτη την απάντηση «Όχι, εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε πως δεν φθάσατε σε εύλογο χρόνο».

Ο κ. Ρώτας είπε στο δικαστήριο ότι είδε τον Φύσσα κάτω και τον Ρουπακιά να φεύγει προς το αυτοκίνητο. «Ο Φύσσας φώναζε “με μαχαίρωσε”. Πήγα στο αυτοκίνητο, άνοιξα την πόρτα και είπα στον Ρουπακιά “βγες έξω. Θα σου κάνω σωματικό έλεγχο”. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου βρήκαμε και το μαχαίρι πετάμενο κάτω στην μπροστινή αριστερή ρόδα του αυτοκινήτου».

Οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ, όπως ανέφερε ο μάρτυρας δεν έφυγαν αμέσως γιατί «έπρεπε να ασφαλίσουμε το αυτοκίνητο, να μην το πειράξει κανένας». Επιπλέον όπως κατέθεσε αναζητούσαν μάρτυρες αλλά δεν έβρισκαν κανέναν καθώς όλοι τους έλεγαν πως δεν είδαν την δολοφονία και ότι είχαν φθάσει εκείνη την στιγμή «Την ώρα που μαχαίρωσε ο δράστης τον Π. Φύσσα ήρθε η κοπέλα του. Νωρίτερα ήταν μόνος του».  

Ο κ. Ρώτας ρωτήθηκε από τον αναπληρωτή Εισαγγελέα αν εκείνοι που βρίσκονταν μαζί με τον Ρουπακιά μπορούσαν να τον αποτρέψουν από το έγκλημα και απάντησε πως:

Αν γνώριζαν ότι πήγε εκεί για να τον μαχαιρώσει, ναι θα μπορούσαν να τον αποτρέψουν.

Πριν ξεκινήσει η κατάθεση του αστυνομικού οι συνήγοροι  πολιτικής αγωγής με δήλωση τους επανέφεραν το θέμα της αίθουσας διεξαγωγής της δίκης καταγγέλωντας την «απροκάλυπτη ματαίωση της μεταφοράς της από τον Κορυδαλλό στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών» ενώ όπως είπαν «είχαν ολοκληρωθεί τα απαιτούμενα έργα λειτουργικού της διαχωρισμού από το υπόλοιπο κτίριο του Εφετείου, χωριστής εισόδου και διαρρύθμισης του εσωτερικού της».

Σύμφωνα με την δήλωση που ανέγνωσαν στο δικαστήριο οι εκπρόσωποι των θυμάτων:

Αντί  να μεταφερθεί στο Εφετείο η δίκη της ΧΑ , όπως επανειλλημμένα ζητήθηκε από την πολιτική αγωγή, εκατοντάδες κοινωνικούς φορείς, σύσσωμη την  τοπική κοινωνία Κορυδαλλού αλλά και από την ίδια την πρόεδρο του δικαστηρίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης με την υπ.αριθμ. 73774/7/10/2015 απόφασή  του ( ΦΕΚ 2160/7/10/2015 ) όρισε την αίθουσα αυτή ως τόπο διεξαγωγής μιας δίκης για εμπορία ναρκωτικών και απέκλεισε τη μεταφορά της δίκης της ΧΑ . Πρόκειται για απροσχημάτιστη αυθαιρεσία  και εμπαιγμό όλων των παραπάνω, που δείχνει ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί σταθερά την υποβάθμιση , την περιθωριοποίηση της δίκης, την απεμπόλιση της ανάγκης ασφαλούς διεξαγωγής και απρόσκοπτης δημοσιότητας και την περιφρόνηση ακόμα και του ίδιου δικαστηρίου.

Η απαίτηση άμεσης μεταφοράς της δίκης από τον Κορυδαλλό στον φυσικό της χώρο , την αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών , παραμένει ανυποχώρητη και ζητάμε από όλους τους εμπλεκόμενους την έμπρακτη υλοποίηση της.

Νωρίτερα , συνήγοροι υπεράσπισης κατηγορουμένων κατά τη διαδικασία σχολιασμού της κατάθεσης του μάρτυρα Παύλου Σεϊρλή την χαρακτήρισαν αναξιόπιστη και αντιφατική σε σχέση με προηγούμενες καταθέσεις του. Όπως ανέφεραν οι συνήγοροι ο μάρτυρας «αναγνώρισε με βεβαιότητα πρόσωπα που δεν είναι κατηγορούμενα .Είτε ο μάρτυρας βρίσκεται σε σύγχυση είτε επιχειρεί να επιτύχει την καταδίκη και άλλων προσώπων που δεν εμπλέκονται». 

Ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου ανέφερε πως ο κ. Σεϊρλής είχε ξεκάθαρο στόχο να ενοχοποιήσει τον εντολέα του και τόνισε πως «κανένα στοιχείο δεν  συνδέει τον γγ της ΧΑ με την υπόθεση». Αντίστοιχα και ο συνήγορος του Γιάννη Λαγού υπογράμμισε ότι «ο μάρτυρας εικάζει ότι δόθηκαν εντολές αλλά δεν έχει κανένα στοιχείο . Κατέθεσε μόνο κρίσεις. ‘Αρα δεν αποδεικνύεται κάτι και δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί  κανένα αδίκημα». 

Οι συνήγοροι υπεράσπισης ανέφεραν επίσης πως ενδέχεται να ζητήσουν άρση απορρήτου του τηλεφώνου του μάρτυρα ενώ ζήτησαν  και κατ ‘αντιπαράσταση εξέταση του κ. Σεϊρλή με μάρτυρα υπεράσπισης ο οποίος αρχικά ήταν κατηγορούμενος. Η Εισαγγελέας Έδρας έδωσε θετική απάντηση για το αίτημα αυτό , ώστε όπως είπε “να δούμε αν αναγνωρίζει ο μάρτυρας το συγκεκριμένο πρόσωπο” . 

Το δικαστήριο αποφάσισε να ακολουθήσουν τη διαδικασία αναγνώρισης και έτσι ήρθε στην αίθουσα η Κωνσταντίνα Μπαξεβανάκη , την οποία ο μάρτυρας ,όπως επανέλαβε, πως έχει αναγνωρίσει ως μία εκ των δύο γυναικών που βρισκόταν στο πίσω κάθισμα του αυτοκίνητου του Ρουπακιά, λίγο πριν την δολοφονία. Η κ. Μπαξεβανάκη, σύζυγος του κατηγορούμενου Ι. ‘Αγγου, αρχικώς ήταν κατηγορούμενη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και απαλλάχθηκε με βούλευμα, γεγονός που τόνισε η υπεράσπιση συμπληρώνοντας πως «το σπίτι τους βρίσκεται λίγα μέτρα από τον τόπο τους εγκλήματος. Στόχος του μάρτυρα είναι να δημιουργήσει την εντύπωση πως ο Ρουπακιάς κινήθηκε  εκείνο το βράδυ με παρέα χρυσαυγιτών». Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη.


σχετικα αρθρα