current views are: 1

13 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση15:33

Καταργείται η Ομάδα ΔΕΛΤΑ – Συγχωνεύονται αστυνομικά τμήματα

Την κατάργηση της Ομάδας ΔΕΛΤΑ ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο οποίος ανακοίνωσε ταυτόχρονα πως θα συγχωνευτούν αστυνομικά τμήματα. 

Δημοσίευση 15:33’
αρθρο-newpost

Την κατάργηση της Ομάδας ΔΕΛΤΑ ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο οποίος ανακοίνωσε ταυτόχρονα πως θα συγχωνευτούν αστυνομικά τμήματα. 

Την κατάργηση της Ομάδας ΔΕΛΤΑ ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο οποίος ανακοίνωσε σειρά σαρωτικών αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας των Σωμάτων Ασφαλείας γενικότερα. 

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Τόσκας σε συνέντευξη Τύπου, η Ομάδα ΔΕΛΤΑ θα διαλυθεί σε τρία μέρη, χωρίς ωστόσο να σταματήσουν οι πειθαρχικές διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη σε βάρος αστυνομικών που υπηρετούν στη συγκεκριμένη μονάδα. Ειδικότερα το ένα μέορς της Ομάδας ΔΕΛΤΑ θα ενισχύσει τις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, (ΟΠΚΕ), το δεύτερο θα ενταχθεί στην ομάδα ΔΙΑΣ και το μικρότερο μέρος θα απορροφηθεί από την υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης.

Σημειώνεται ότι η Ομάδα ΔΕΛΤΑ δημιουργήθηκε το 2009 για να αντιμετωπίσει τα «προβλήματα παραβατικότητας στο κέντρο της Αθήνας» και αποτελείται από 210 μοτοσικλετιστές. 

Την ίδια στιγμή ανακοίνωσε πως μικρά τμήματα κυρίως της περιφέρειας θα συγχωνευθούν σε μεγαλύτερα για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των Σωμάτων Ασφαλείας.

Το υπουργείο θα προσπαθήσει παράλληλα να μειώσει στο ελάχιστο τους συνολικά 2.700 αστυνομικούς που φυλάνε πολιτικούς, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους κ.λ.π., ενώ δεν θα επιτρέψει, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τόσκας, «να γίνονται ορντινάτσες και να προσφέρουν άλλου είδους υπηρεσίες στους στόχους που απασχολούνται». Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ακόμα πως είναι απαράδεκτο να μην μπορεί η αστυνομία να μπει σε κάποιες περιοχές και να υπάρχουν «άβατα».

Οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, είναι:

  1. Ο σεβασμός των ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: «Δεν θέλουμε αστυνομικό κράτος, γιατί δεν αρμόζει στο δημοκρατικό πολίτευμα. Θέλουμε λιγότερη καταστολή και περισσότερη αστυνόμευση και υπηρεσίες προς τον πολίτη», τόνισε ο κ. Τόσκας.
  2. Η αλλαγή του καθεστώτος στην ΕΥΠ, η οποία θα μετονομαστεί σε «Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας» – και οι προσλήψεις πλέον θα γίνονται με διαφανείς διαδικασίες και με κριτήριο τα ιδιαίτερα προσόντα των ενδιαφερόμενων.
  3. Οι αλλαγές που θα επιχειρηθούν στη λειτουργία της Πυροσβεστικής προκειμένου να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά «365 μέρες το χρόνο».

Ο αναπληρωτής υπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Χρυσή Αυγή και τις άλλες ακροδεξιές οργανώσεις, καθώς όπως είπε ότι δεν θα ανεχθεί να υποκαταστήσει κανείς το ρόλο της Αστυνομίας και τόνισε ότι θα είναι αμείλικτος σε περιπτώσεις αυθαιρεσίας και απειθαρχίας στους κόλπους της ΕΛΑΣ.

Ο κ. Τόσκας ακόμα αναφέρθηκε στο προσφυγικό, το οποίο χαρακτήρισε τεράστιο πρόβλημα και δήλωσε ότι θα ενισχυθούν οι αστυνομικές υπηρεσίες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Απαντώντας τέλος σε σχετική ερώτηση αν μεταξύ των 350.000 προσφύγων που έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από την αρχή του χρόνου υπάρχουν πληροφορίες για την παρουσία τζιχαντιστών, ο κ. Τόσκας είπε ότι «παρακολουθούμε στενά το θέμα αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Ωστόσο, σε συνεργασία και με υπηρεσίες άλλων χωρών παρακολουθούμε πρόσωπα και καταστάσεις και είμαστε σε επιφυλακή».


σχετικα αρθρα