current views are: 2

13 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση18:15

Εσωτερική έρευνα στο Παπάφειο για τον βιασμό του 7χρονου

Έρευνα για να ερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα η κακοποίηση επτάχρονου διέταξε το Παπάφειο Ορφανοτροφείο Θεσσαλονίκης.

Δημοσίευση 18:15’
αρθρο-newpost

Έρευνα για να ερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα η κακοποίηση επτάχρονου διέταξε το Παπάφειο Ορφανοτροφείο Θεσσαλονίκης.

Έρευνα για να ερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα η κακοποίηση επτάχρονου διέταξε το Παπάφειο Ορφανοτροφείο Θεσσαλονίκης.

Σε ανακοίνωσή του την οποία υπογράφει ο πρόεδρός του, μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος διαβεβαιώνει πως εάν διαπιστωθεί ότι μέλη του προσωπικού ή της διοίκησης παρέλειψαν εσκεμμένα να ενεργήσουν όπως τα καθήκοντά τους επιβάλλουν, θα επιβληθούν οι δέουσες κυρώσεις.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το διοικητικό του συμβούλιο και το προσωπικό του Ιδρύματος «υπό αντίξοες συνθήκες και παρά την έλλειψη επαρκών πόρων, αναλώνεται στην περίθαλψη και συντήρηση των τροφίμων του, αρρένων ορφανών παιδιών, παρέχοντας σ’ αυτά κάθε μέσο αναγκαίο για την διαβίωση, επιμόρφωση, καλλιέργεια, εκπαίδευση, προαγωγή και ανάπτυξη των προσωπικοτήτων τους».

Αναφέρει ότι το περιστατικό αυτό είναι μοναδικό στην υπερεκατονταετή ιστορία του ιδρύματος και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως αφορμή για την δυσφήμιση του έργου του.

Τέλος, το Παπάφειο Ορφανοτροφείο τονίζει ότι πρέπει να αφήσουμε την δικαιοσύνη ανεπηρέαστη και να προστατέψουμε τα παιδιά αυτά.

Για την υπόθεση η Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του διευθυντή του ιδρύματος και όλων των μελών του διοικητικού του συμβουλίου, για παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη εγκληματία, καθώς ερευνάται εάν το συγκεκριμένο περιστατικό επιχειρήθηκε να «κουκουλωθεί».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μητροπολίτη: 

Το Παπάφειο τυγχάνει αναγνωρισμένο κοινωφελές ίδρυμα με μακρά προσφορά στον τόπο και ταυτοχρόνως ΝΠΔΔ. Το διοικητικό του συμβούλιο και το προσωπικό του υπό αντίξοες συνθήκες και παρά την έλλειψη επαρκών πόρων, αναλώνεται στην περίθαλψη και συντήρηση των τροφίμων του, αρρένων ορφανών παιδιών, παρέχοντας σ’ αυτά κάθε μέσο αναγκαίο για την διαβίωση, επιμόρφωση, καλλιέργεια, εκπαίδευση, προαγωγή και ανάπτυξη των προσωπικοτήτων τους. Είναι ευρύτερα γνωστό ότι, το Παπάφειο, όπως και άλλοι οργανωμένοι χώροι διαβίωσης ανηλίκων, που πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλούς παραμονής τους υπό άριστες συνθήκες διαβίωσης, επιλέγονται από αρμόδιες κρατικές και εισαγγελικές αρχές προκειμένου να απαιτηθεί φιλοξενία προσώπων, τελούντων υπό δυσχερείς καταστάσεις στο οικογενειακό και ευρύτερο περιβάλλον τους. Τα πρόσωπα αυτά δεν εγκλιματίζονται πάντοτε στο περιβάλλον του Ιδρύματος και η τριβή τους με τους λοιπούς τροφίμους δημιουργεί δυσανεξίες και προβλήματα. 

Το Παπάφειο, παρά τις ελλείψεις του σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, δεν έχει το δικαίωμα να αποκλείσει την φιλοξενία προσώπων, τα οποία οι αρμόδιοι Εισαγγελείς μάς καλούν να περιθάλψωμε. Από εκεί και πέρα, στο μέτρο του ανθρωπίνως δυνατού, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια αποτροπής παραβατικών συμπεριφορών, η οποία, όπως και κάθε ανθρώπινη προσπάθεια, δεν επιτυγχάνει πάντοτε πλήρως ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Στην περίπτωση κακοποιήσεως επτάχρονου τροφίμου μας, που απασχόλησε όλως προσφάτως τα ΜΜΕ, το Ίδρυμά μας διέταξε δια των αρμοδίων οργάνων του έρευνα, προκειμένου να διακριβωθούν οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, το οποίο παραλλήλως αποτελεί αντικείμενο ερεύνης και της δικαιοσύνης και βεβαιώνει την κοινή γνώ­μη πως εάν διαπιστωθεί ότι μέλη του προσωπικού ή της διοικήσεως παρέλειψαν εσκεμμένως να ενεργήσουν όπως τα καθήκοντά τους επιβάλλουν, θα επιβληθούν οι δέουσες κυρώσεις. Η αυτονόητη δε ευαισθησία του θέματος, φρονούμε ότι δεν  δικαιολογεί εκτεταμένη δημοσιότητα σχετικά με αυτό. 
Επισημαίνομε ωστόσο ότι, το περιστατικό αυτό είναι μοναδικό στην υπερεκατονταετή ιστορία του Ιδρύματος μας, και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως αφορμή για την δυσφήμιση του έργου μας. 

Τέλος, αξιολογώντας την όλη υπόθεση νομίζομε ότι πρέπει να αφήσωμε την Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη και να προστατέψωμε.


σχετικα αρθρα