current views are: 5

14 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση10:40

Με ΦΕΚ η Εκκλησία εξαιρείται από τα capital controls – Τι απαντά η Ιερά Σύνοδος

Με ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου η εκκλησία… εξαιρείται από την εφαρμογή των capital controls.

Δημοσίευση 10:40’
αρθρο-newpost

Με ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου η εκκλησία… εξαιρείται από την εφαρμογή των capital controls.

Με ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου η εκκλησία εξαιρείται από την εφαρμογή των capital controls.

Παρότι ο περιορισμός της κίνησης κεφαλαίων ισχύει για όλους τους πολίτες της χώρας, ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις, μισθωτούς, η Εκκλησία πέτυχε την εξαίρεσή της από το οδυνηρό μέτρο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου με ημερομηνία 29 Σεπτεμβρίου, οι Μητροπόλεις θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις έως 10.000 ευρώ το μήνα και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών έως 20.000 ευρώ.

Στην εγκύκλιο της Ι.Συνόδου αναφέρεται χαρακτηριστικά η απόφαση του «αξιοτίμου υπουργού Οικονομικών», Ευκλείδη Τσακαλώτου, η οποία έχει ήδη δημοσιευτεί σε ΦΕΚ. 

Στο συγκεκριμένο σημείο του ΦΕΚ αναφέρεται:

ιθ. Αναλήψεις μετρητών από Μητροπόλεις έως του ποσού των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ μηνιαίως, από ένα πιστωτικό ίδρυμα και από έναν λογαριασμό, με την προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης του νομίμου εκπροσώπου τους ότι δεν έχουν πραγματοποιήσει ανάληψη εντός του τρέχοντος μηνός από άλλο λογαριασμό του ιδίου ή άλλου πιστωτικού ιδρύματος.

Οι ως άνω συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων. κ. Αναλήψεις μετρητών από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών έως του ποσού των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ μηνιαίως, από ένα πιστωτικό ίδρυμα και από έναν λογαριασμό με την προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης του νομίμου εκπροσώπου της ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών δεν έχει πραγματοποιήσει ανάληψη εντός του τρέχοντος μηνός από άλλο λογαριασμό του ιδίου ή άλλου πιστωτικού ιδρύματος. Οι ως άνω συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο καταστημάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

H ευθύνη ορθής υλοποίησης της εγκριτικής διαδικασίας των ως άνω ιζ) έως κ) περιπτώσεων από το δίκτυο των καταστημάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων παραμένει στις διοικήσεις αυτών, οι οποίες πριν την εφαρμογή της παρούσας οφείλουν να μεριμνήσουν για τη θέσπιση των κατάλληλων διαδικασιών που θα διασφαλίζουν τη σύννομη διενέργεια των συναλλαγών που θα πραγματοποιούνται απευθείας από το δίκτυό τους.» 

ια) Η παράγραφος 16 του άρθρου πρώτου της από 18 Ιουλίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α΄ 84) αντικαθίσταται ως ακολούθως: «Η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου Πόντου (‘Black Sea Trade and Development Bank’), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (‘Εuropean Bank for Reconstruction and Development), καθώς και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (‘Εuropean Investment Bank’) δεν εμπίπτουν στους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις του παρόντος άρθρου».

2. Η αριθμ. Γ.Δ.Ο.Π.0001062 ΕΞ 2015/Χ.Π.2412/31.7.2015 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών «Άρση περιορισμών της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 18.7.2015 (Α΄ 84) για τη διενέργεια συναλλαγών στις ελληνικές οργανωμένες αγορές επί χρηματοπιστωτικών μέσων»  (Β΄ 1617), τροποποιείται ως εξής:

 


σχετικα αρθρα