Ανακοίνωση με αφορμή την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους εξέδωσε η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων, υπογραμμίζοντας ότι τα έσοδα από αυτή την κίνηση θα πρέπει να επενδύονται στο ίδιο το πολιτιστικό προϊόν με προσλήψεις για φυλακτικό προσωπικό και την βελτίωση των υπηρεσιών.

Όπως τονίζει η Π.Ε.Υ.Φ.Α:

Πράγματι σε σύγκριση με τις τιμές εισιτηρίων, άλλων Ευρωπαϊκών χωρών,  οι δικές μας ήταν ιδιαίτερα χαμηλές. Όμως, πρώτιστο μέλημα της Πολιτείας θα πρέπει να είναι και οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους επισκέπτες.

Διότι όταν συγκρίνεις την τιμή των εισιτηρίων στην Ελλάδα με την Ευρώπη και διαπιστώνεις την μεγάλη αυτή διαφορά σε σχέση με το πολιτιστικό προϊόν που εμείς διαθέτουμε, πρέπει να λαμβάνεις υπόψη σου και την χαώδη διαφορά με τις υπηρεσίες που προσφέρεις σαν κράτος στους επισκέπτες, σε σύγκριση με την Ευρώπη. Δεν μπορείς να πληρώνεις, π.χ. στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, εισιτήριο στην τιμή αυτή, με τις μισές αίθουσες του Μουσείου κλειστές, λόγω έλλειψης προσωπικού. Να μην αναφέρουμε και άλλα παραδείγματα για τουαλέτες, πρόσβαση ΑΜΕΑ, καθαριότητα κτλ.

Δεν γίνεται τα έσοδα που θα προκύψουν από την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, να πηγαίνουν αλλού και να μην επενδύονται στο ίδιο το προϊόν, το οποίο σε τελική ανάλυση αποφέρει πολλά έσοδα. Πρέπει λοιπόν η νέα πολιτική ηγεσία να ενισχύσει την ασφάλεια των Μουσείων και των Αρχαιολογικών χώρων, με τις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου φυλακτικού προσωπικού, καθώς επίσης να φροντίσει για την καλύτερη λειτουργία τους, ώστε ο επισκέπτης να είναι ικανοποιημένος από τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Ευχόμαστε όλα αυτά να πραγματοποιηθούν, όπως το ευχόμαστε συνεχώς τα τελευταία 30 χρόνια.