Συγκλονίζει το ρεπορτάζ του βρετανικού Independent που περιγράφει τις δύσκολες συνθήκες, κάτω από τις οποίες διαβιούν στην Κω ορφανά προσφυγόπουλα, που επιζητούν άσυλο στην Ελλάδα. 

Όπως αναφέρει το άρθρο, ''οι έλληνες αξιωματούχοι είναι υποχρεωμένοι να κρατούν για την δική τους ασφάλεια τα παιδιά σε κρατητήρια στην αστυνομία, όμως εθελοντής από μια κυβερνητική οργάνωση που τα επισκέφθηκε, εμφανίστηκε σοκαρισμένος από τις μεσαιωνικές συνθήκες που επικράτησαν εκεί. 

Στα παιδιά αυτά δίδεται μόνο ένα γεύμα την ημέρα, μαζί με φρέσκα φρούτα και νερό, το οποίο τους παρέχεται από φιλανθρωπικές οργανώσεις. Δεν τους επιτρέπεται να βγουν έξω και τους βάζουν... χειροπέδες αν μετακινηθούν, όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με τον εθελοντή, «υπάρχει πολλή βρωμιά. Γυμνά καλώδια που βγαίνουν από το ταβάνι, ακαθαρσίες στο πάτωμα. Πρέπει να βγάλουν τα χεράκια τους έξω από τα κάγκελα για να πάρουν το φαγητό τους. Δεν είναι φυσιολογικό αυτό στην Ευρώπη''. 

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, στην παρούσα φαση, έντεκα παιδιά μεταξύ 12 και 17 ετών κρατούνται σε δύο αστυνομικά τμήματα στην Κω. 

Η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των παιδιών υπογραμμίζει ότι τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε ειδική προστασία και βοηθεια και δεν πρέπει να τοποθετούνται στην φυλακή με τους ενήλικες.

Την ίδια ώρα, οι συμφωνίες της ΕΕ ορίζουν οδηγίες για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, με την κάθε χώρα να έχει τη δική της ειδική νομοθεσία. 

Ο Σεβ. Μαραγκός, επικεφαλής του Γραφείου Πολιτικής προστασίας της Κω τονίζει ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, όσα παιδιά επιθυμούν άσυλο και δεν συνοδεύονται από συγγενείς τους, τίθενται υπό την εποπτεία του κατάλληλου νομικού κηδεμόνα.

Αυτό σημαίνει ότι παραδίδονται στην αστυνομία, μέχρι να τοποθετηθούν σε άλλους ειδικούς φορείς φύλαξης στην Ελλάδα. Αυτό μπορεί να πάρει από μερικές ημέρες μέχρι αρκετές εβδομάδες. 

«Δεν είναι καλές οι συνθήκες κράτησης τους. Από συναισθηματικής και ψυχολογικής άποψης, αυτό είναι πολύ ενοχλητικό» καταλήγουν οι εθελοντές.