Ανακάλεσε ο ΟΑΣΑ τα πρόστιμα που είχε επιβάλει σε κατόχους μηνιαίας κάρτας απεριόριστων διαδρομών, που δεν την είχαν μαζί τους και είχαν εντοπιστεί από ελεγκτές του Οργανισμού, έπειτα από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη. Συγκεκριμένα, κάτοχοι της μηνιαίας κάρτας απεριόριστων διαδρομών, κατήγγειλαν στην ανεξάρτητη αρχή ότι, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΣΑ, η Επιτροπή Διερεύνησης Παραπόνων Προστίμων, που εξετάζει τα αιτήματα των παραβατών εντός 20 ημερών, εξαίρεσε από την ανάκληση ή τη μείωση των επιβληθέντων προστίμων την κατοχή μηνιαίας κάρτας.

Σημειώνεται ότι ο ΟΑΣΑ είχε προβλέψει, για την διερεύνηση παραπόνων προστίμων, τις περιπτώσεις που οι παραβάτες δεν είχαν μαζί τους αποδεικτικά, όπως η ετήσια κάρτα, το ετήσιο κουπόνι ΑΜΕΑ, μαθητικό, σπουδαστικό και φοιτητικό πάσο, κάρτα πολυτέκνων, ταυτότητα πιστοποίησης ηλικίας και ειδικές ταυτότητες ελεύθερης μετακίνησης όπως των οπλιτών κλπ., να μπορούν οι πολίτες να τα προσκομίζουν εκ των υστέρων, για την ανάκληση ή τη μείωση των επιβληθέντων προστίμων.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε ότι η μη συμπερίληψη της μηνιαίας κάρτας στην ανωτέρω απόφαση δεν στηρίζεται σε συγκεκριμένες νομικές διατάξεις και δεν αιτιολογείται ειδικώς, ενώ πχ συμπεριλαμβάνεται η ετήσια κάρτα. Επιπλέον, υποστήριξε ότι η απόφαση είναι άδικη και υπερβολική ιδιαιτέρως υπό το πρίσμα της τρέχουσας συγκυρίας.

Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου, το ΔΣ του ΟΑΣΑ αποφάσισε ομόφωνα (16/2/2011) να συμπεριληφθεί και η μηνιαία κάρτα στα αποδεικτικά στοιχεία, χωρίς, ωστόσο, να προβλέψει την ανάκληση προστίμων που επιβλήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ της πρώτης και δεύτερης απόφασης, δηλαδή μεταξύ 21.10/2010 και 16/2/2011. Ο Συνήγορος παρενέβη εκ νέου, για το αν η απόφαση θα έχει αναδρομική ισχύ και εάν θα ακολουθείται η διαδικασία ακύρωσης των προστίμων που επιβλήθηκαν και κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα, κάτι που έκανε, τελικώς, δεκτό ο ΟΑΣΑ.
TAGS