Σε υψηλούς τόνους άρχισε σήμερα στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού η δίκη του Νίκου Μαζιώτη, ο οποίος κατηγορείται για σωρεία κακουργηματικών πράξεων που φέρεται να διέπραξε όσο καιρό ήταν καταζητούμενος μετά την παραβίαση περιοριστικών όρων, που του είχαν επιβληθεί ενώ ήταν σε εξέλιξη η αποκαλούμενη πρώτη δίκη για τον Επαναστατικό Αγώνα.

Εκτός από τον Μαζιώτη, στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισε ο Αντώνης Σταμπούλος και ο πρόσφατα συλληφθείς Γιώργος Πετρακάκος, ενώ η σύντροφός του Πόλα Ρούπα δικάζεται ερήμην καθώς διαφεύγει τη σύλληψη.

Ο Μαζιώτης αντιμετωπίζει κατηγορίες για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση τη διεύθυνση της οποίας κατά το κατηγορητήριο είχε ο ίδιος, για έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο το οποίο εξερράγη δίπλα από την Τράπεζα της Ελλάδος στην οδό Αμερικής στο κέντρο της Αθήνας και για απόπειρες ανθρωποκτονιών για τους τραυματισμούς αθώων πολιτών στο Μοναστηράκι, όταν έγινε επιχείρηση των διωκτικών αρχών και συνελήφθη.

Η Πρόεδρος του δικαστηρίου με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας δήλωσε ότι το δικαστήριο θα δικάζει κάθε μέρα, εκτός Τετάρτης από το μεσημέρι και ως αργά το βράδυ προκειμένου η δίκη να ολοκληρωθεί πριν εκπνεύσουν τα 18μηνα προσωρινής κράτησης.

Με αφορμή την ανακοίνωση αυτή από την έδρα, έντονη ήταν η αντίδραση των συνηγόρων της υπεράσπισης, οι οποίοι έκαναν λόγο για ειδικό καθεστώς και επιτέθηκαν στο δικαστήριο ότι δίνει προτεραιότητα στην αρχή της σκοπιμότητας και όχι της νομιμότητας. Φωνές διαμαρτυρίας ακούστηκαν και από το ακροατήριο, όπου βρίσκονταν φίλοι και αλληλέγγυοι των κατηγορουμένων.

Σε ξεσηκωμό κάλεσε τον λαό ο Μαζιώτης

Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ο Νίκος Μαζιώτης ζήτησε και έλαβε το λόγο και επιτέθηκε κατά του τραπεζικού συστήματος, που όπως είπε, ευθύνεται για την καταλήστευση του ελληνικού λαού. 

«Οι τράπεζες είναι ληστρικοί οργανισμοί, δεν υπήρξε ληστεία, απαλλοτρίωση είναι το πραγματικό περιστατικό. Δεν με προσβάλλει η πολιτική αγωγή, ας κάνουν ότι θέλουν οι δικηγόροι, θέλω να τονίσω ότι οι πραγματικοί ληστές είναι οι τράπεζες... γι' αυτές υπογράφτηκαν τα μνημόνια, είναι οι μεγαλύτεροι κάτοχοι κρατικών ομολόγων... Ευθύνονται για την καταλήστευση του ελληνικού λαού πέντε χρόνια τώρα. Αν με μια απαλλοτρίωση πλήττεται η φήμη μιας τράπεζας τότε θα έπρεπε να έχουν καταρρεύσει όλες» ανέφερε ο κατηγορούμενος στο δικαστήριο.

Μάλιστα, μετά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου, ο Νίκος Μαζιώτης διάβασε ένα κείμενο με το οποίο προέτρεψε τον ελληνικό λαό σε ξεσηκωμό για την κατάργηση του κράτους.

Στο κείμενό του μεταξύ άλλων, ανέφερε:

Είναι η δεύτερη δίκη του Επαναστατικού Αγώνα που είναι μια ένοπλη επαναστατική αναρχική οργάνωση... Συνεχίζει τη λαϊκή παράδοση του αντάρτικου και δρα προς όφελος του λαού έχει ήδη μείνει στη συνείδηση πολλών για τις εύστοχες πολίτικες ενέργειες που έχει πραγματοποιήσει εναντίον δόμων της κρατικής εξουσίας. Χτύπησε μηχανισμούς του κράτους που προωθούν τη λεηλασία σε βάρος του λαού, χτύπησε τις δυνάμεις καταστολής,αυτούς που αποτελούν τους πρωταιριανους του καθεστώτος... Ο Επαναστατικός Αγώνας έχει ήδη μείνει στην ιστορία γιατί τραυμάτισε το κύρος και γόητρο της αμερικανικής αυτοκρατορίας με την επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα... την πιο επιτυχημένη ενέργεια αντάρτικου την περίοδο του Μνημονίου, με την επίθεση στη διεύθυνση εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος, έχουμε αναλάβει την ενέργεια. Ήταν τόσο επιτυχημένη πράξη που προκάλεσε ζημιές και στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς... διεξάγει ένοπλη πολιτική και προπαγάνδα έχει αναλύσει εύστοχα με τον λόγο του την εποχή της φαινομενικής ευημερίας με τα δανεικά. Ο Επαναστατικός Αγώνας έβλεπε ότι σε περίοδο ξεσπάσματος μιας κρίσης η Ελλάδα θα βρεθεί σε δεινή θέση. Από το 2009 προπαγανδίζει την αναγκαιότητα της ανατροπής. Μας τιμά που το καθεστώς σας μας θεωρεί επικίνδυνους. Είμαστε μια οργάνωση αναρχικών αγωνιστών που δρα εναντίον αυτών που ληστεύουν, λεηλατούν και δολοφονούν... Περάσαμε στην παρανομία για να συνεχίσουμε τον αγώνα, έχουμε τον σεβασμό που δεν έχετε εσείς, γιατί είστε μισθοφόροι του κράτους. Το να είμαι ένοπλος για σας είναι τίτλος τιμής για μένα. Αντιπροσωπεύετε αυτούς που κατάσχουν τα σπίτια των ανθρώπων, αντιπροσωπεύετε τους τραπεζίτες, τους μεγαλοεπιχειρηματίες... Δεν είναι ο Επαναστατικός Αγώνας που τρομοκρατεί αυτούς που ζουν με 300-400 ευρώ το μήνα αλλά εσείς και το καθεστώς σας... Εσείς είστε μέλη εγκληματικής οργάνωσης του κρατικούς μηχανισμού....