Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 90' ο φιλόλογος Γιάννης Καμπούρης ξεκίνησε να ασχολείται ερασιτεχνικά με την καλλιέργεια της ελιάς, δεν φανταζόταν ότι σχεδόν 25 χρόνια μετά, το λάδι που θα παρήγαγαν τα δέντρα με την δική του φροντίδα θα γινόταν γνωστό στις τέσσερις γωνιές της γης, τιμώντας ένα από τα σημάτα κατατεθέντα της ελληνικής μεσογειακής παράδοσης. 

''Ελαβον'' -Elawon- είναι η συλλαβογραφική γραφή της αρχαίας λέξης έλαιον-το λάδι δηλαδή στην δημοτική.

Για τον Γιάννη Καμπούρη, φιλόλογο και έναν από τους γνωστούς φροντιστές της Αθήνας, αποδείχθηκε το τέλειο όνομα για να ονομαστεί το λάδι που παράγουν οι ελιές του, στο Μελίσσι της Κορίνθου, το λάδι που έμμελλε να γίνει γνωστό ακόμα και στους Ιάπωνες για την αγνότητα και την γεύση του. 


Στο κτήμα, μαζί με τη σύζυγό του, επίσης φιλόλογο, 'Ολγα Μπουντάλα

Η ιστορία του Elawon ξεκινά, όμως, όσο και αν φαίνεται περίεργο, πολλά χρόνια πίσω, το 1858, στην Ίμβρο, όπου ο αντι-προπάππους του Γιάννη Καμπούρη έβαζε τις δικές του ελιές και παρήγαγε το δικό του λάδι. Την παράδοση ακολούθησαν ο προπάππους και ο παππούς του και αναπόφευκτα, όπως αποδείχθηκε, ο ίδιος.

Σήμερα, προσπαθεί, όπως παλιά, με απλό ανεπιτήδευτο τρόπο, χωρίς προσθήκες και προσμείξεις, να παράγει το δικό του λάδι, σύμφωνα με τις σύγχρονες επιταγές που προσβλέπουν στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και την αειφορία.

Ο κ. Καμπούρης τονίζει στο newpost:

Νομίζω ότι την έχουμε λίγο στο DNA μας ως οικογένεια την ενασχόληση με το ελαιόλαδο. Προσωπικά νομίζω ότι έχω δύο αγάπες στη ζωή μου: Την εκπαίδευση και τη γη. Με την καλλιέργεια της ελιάς ασχολούμαι από τις αρχές του 90' και μέχρι πριν από 10 μήνες, απλά έδινα... τενεκέδες με λάδι σε φίλους και γνωστούς χωρίς να παίρνω χρήματα, από την παραγωγή του κτήματος. 'Ομως τον περασμένο Ιανουάριο αποφάσισα να το αντιμετωπίσω πιο σοβαρά, άρχισα να ψάχνω και τα παγκόσμια φεστιβάλ ελαιόλαδου και το πράγμα πήρε το δρόμο του.

Αυτός ο δρόμος έφερε το ελαιόλαδο του κ. Καμπούρη καταρχάς στην Ιαπωνία, όπου απέσπασε ασημένιο μετάλλιο για τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά, τη γεύση και την ποιότητά του στο διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου “Olive Japan” τον Απρίλιο του 2015, ενώ λίγους μήνες αργότερα ήρθε και το... χρυσό στο Ισραήλ, στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό ελαιόλαδου “Terra Olivo International Competition 2015″, ο οποίος θεωρείται ο τρίτος κορυφαίος διαγωνισμός σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην μεγαλύτερη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων στον κόσμο, την Anuga στην Κολωνία πριν από λίγες ημέρες με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου

Αξιοσημείωτο ειναι ότι αυτή η σημαντική διάκριση για το E-LA-WON προήλθε από τη συγκριτική αξιολόγηση της ποιότητάς του μεταξύ 520 δειγμάτων που προήλθαν από 18 χώρες όπως: Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Πορτογαλία, Ισραήλ, Τυνησία, Αργεντινή, Τουρκία, Περού, Σαουδική Αραβία και Ουρουγουάη.

Ο ίδιος ο Γιάννης Καμπούρης δεν θεωρεί πάντως ότι αυτή η ενασχόληση με το ελαιόλαδο σε... επίπεδο πρωταθλητισμού πλέον, τον πηγαίνει πίσω στην εκπαιδευτική διαδικασία, αν και παραδέχεται ότι δεν του αρέσει να το λέει στους μαθητές του:

Δεν το πολυδιατυμπανίζω. Το ξέρουν, παρόλαυτα αρκετά παιδιά στο φροντιστήρια και μου λένε ότι νιώθουν περήφανοι που ένας φιλόλογος, ο δικός τους φιλόλογος κάνει γνωστό το ελληνικό λάδι στις τέσσερις γωνιές της γης. Οι γονείς τους μάλιστα με παίρνουν και μου λένε συγχαρητήρια.

Το Elawon του Γιάννη Καμπούρη, πάντως, έχει και ιδιότητες... φαρμάκου, αφού σε σχετική πιστοποίηση που απέκτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, προέκυψε ότι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και έχει'' ισχυρισμό υγείας'' , δρα δηλαδή σαν φάρμακο. 

Ο ίδιος, πάντως, δεν παρασύρεται από τα βραβεία και τις διακρίσεις και προσπαθεί να κρατήσει αναλλοίωτη την ποιότητά του ελαιολάδου του, διατηρώντας την παραγωγή σε σχετικά περιορισμένα επίπεδα: ''Η περυσινή παραγωγή ήταν 4.000 φιάλες. Η φετινή παραγωγή θα φτάσει τις 10.000, με στόχο κάθε χρονιά να αυξάνεται με σύνεση και μέχρι το σημείο που θα παραμένει αγνό και να μην αποκτά... βιομηχανικά χαρακτηριστικά'' υπογραμμίζει. 

Βοηθός του Γιάννη Καμπούρη για την διάδοση του παρθένου ελληνικού ελαιολάδου είναι και ο γιος του, που ζει στην Αγγλία και είναι ο αρωγός του στην επικοινωνία του πολύτιμου αγαθού της ελληνικής γης και στο εξωτερικό. 

Η πιο πρόσφατη στάση του Elawon ήταν η μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών Anuga, που έγινε πριν από λίγες ημέρες στην Κολωνία, ενώ επόμενος στόχος για τον Γιάννη Καμπούρη είναι η Sial στο Παρίσι, επίσης μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες έκθεσεις τροφίμων, που θα γίνει τον Οκτώβριο του 2016.