Δυστυχώς και στην Ηλεία πολλοί συνάνθρωποί μας ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και ένα πιάτο φαγητό είναι αποτέλεσμα καθημερινού αγώνα.

Στον αριθμό των περίπου 9.000 ανέρχονται στο νομό μας, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι δικαιούχοι συμμετοχής στο πρόγραμμα επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής που προωθείται με κονδύλια του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας σε Άπορους (ΤΕΒΑ). Ανάμεσα σε αυτούς, υπάρχουν και βρέφη που έχουν ημερομηνία γέννησης από το 2013 έως το 2015. Το πρόγραμμα ως γνωστόν παρέχει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης (πχ βρεφικό γάλα, πάνες για μωρά), σε πολίτες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Φυσικά οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν και απορρίφθηκαν από το πρόγραμμα, είναι πολύ περισσότερες και υπάρχει δικαίωμα υποβολής ένστασης. Η ένσταση δύναται να υποβληθεί εντός 7 ημερολογιακών ημερών από την επομένη της δημόσιας ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων (δηλαδή από την Δευτέρα έως και μέχρι την 26 Οκτωβρίου). Στόχος είναι εντός Νοεμβρίου, να ξεκινήσει η διανομή τροφίμων στους ωφελούμενους

Το πρόγραμμα εκπονείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται από το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με κοινωνικές συμπράξεις στις οποίες συμμετέχουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Εκκλησία, καθώς και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου.

Στους ωφελούμενους θα παρέχονται πακέτα τροφίμων, έτοιμα γεύματα μέσω συσσιτίων, και μαγειρεμένα σχολικά γεύματα, στους μαθητές των δημοτικών σχολείων όλης της Επικράτειας. Θα παρέχονται επίσης, είδη οικιακού καθαρισμού, προσωπικής υγιεινής, ρουχισμός, και βρεφικά ή παιδικά είδη.