Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με τα μαθήματα 30.000 φοιτητών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους» μεγάλος αριθμός εργαζομένων στο ίδρυμα έχει προσληφθεί και πληρώνεται μέσω τον προγραμμάτων ΕΣΠΑ, τα οποία λήγουν σε ένα μήνα, χωρίς να έχει βρεθεί εναλλακτική λύση.

Οι εργαζόμενοι ανέρχονται σε 200 και αν αναγκαστούν να φύγουν από το ίδρυμα θα καταρρεύσουν όλες οι λειτουργίες του.

«Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι διοικητικοί υπάλληλοι. Εάν δεν βρεθεί κάποια λύση, το ΕΑΠ δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Συνεπώς τώρα προσπαθούμε να δούμε τι μπορεί να γίνει και, όπως φαίνεται θα πρέπει να τους πληρώσουμε από τους πόρους του ιδρύματος για να μπορέσουν να μείνουν στις δουλειές τους, αφού δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη λύση», ανέφερε ο νέος πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ Βασίλης Καρδάσης.

«Για το θέμα αυτό έπρεπε να είχε γίνει μια προετοιμασία για να μη φτάσουμε τώρα σε αυτό το σημείο. Υπάρχουν ευθύνες γι’ αυτό» σημείωσε.

Ο κ. Καρδάσης επισήμανε ότι βούληση του πανεπιστήμιου είναι να παραμείνουν στη εργασία τους οι συμβασιούχοι και μετά τη λήξη του ΕΣΠΑ, καθώς, όπως ο ίδιος υπογραμμίζει, οι εν λόγω εργαζόμενοι διαθέτουν πολύτιμη πείρα, εμπειρία και ικανότητες συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος.

Στις προθέσεις της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου είναι να δοθεί λύση στο θέμα μέσα στο επόμενο τρίμηνο, ενώ η απόφαση που έχει ληφθεί είναι η μισθοδοσία τους να καλύπτεται από πόρους του ΕΑΠ.

Σημειώνεται ότι από φέτος αποφασίστηκε μια μείωση στα δίδακτρα, έπειτα από συνεχή αιτήματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών.