Μια διαφορετική διαμαρτυρία έκαναν γυναίκες από την Ιερισσό της Χαλκιδικής, έξω από τα γραφεία της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε
 
Οι γυναίκες, κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα κατά της επένδυσης εξόρυξης χρυσού από τα μεταλλεία Χαλκιδικής πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία κατά έξω από τα γραφεία της εταιρίας «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ» στην Αθήνα.

Μπροστά από ένα λευκό πανό στο οποίο αναγράφονταν «SOS Χαλκιδική. STOP στην καταστροφή», οι διαμαρτυρόμενες ζήτησαν την παύση των εργασιών στα μεταλλεία, αλλά και την πλήρη απόσυρση της εταιρίας από την περιοχή, επικαλούμενες «την περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή η οποία πρόκειται να προκληθεί, από την εν λόγω επένδυση».

 «Οι επένδυση πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα. Δεν χωράει άλλο κακό ο τόπος. Το πρόβλημα είναι η εταιρεία. Θα καταστραφεί το βουνό, η θάλασσα και θα αποστραγγιστούν οι υδατικοί πόροι της περιοχής», δήλωσε η κ. Μελαχρινή Λιάκου, κάτοικος Ιερισσού και μέλος του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού «SOS Χαλκιδική».

 «Ο μόνος τρόπος να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη είναι να φύγει η εταιρία από τη Χαλκιδική», ανέφερε η κ. Λιάκου, τονίζοντας ότι τα μέλη του κινήματος δεν είναι διατεθειμένα να επιτρέψουν το «ξεπούλημα της περιοχής, για να λάβουν σε αντάλλαγμα ύστερα από λίγα χρόνια μία πεθαμένη γη».

Κρατώντας πλακάτ με τις περιβαλλοντικές παραβάσεις που διαπίστωσαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος σε ελέγχους που είχαν κάνει από τις 4/10/2012 έως και τις 28/8/2014 στα μεταλλεία, οι γυναίκες της περιοχής εξέφρασαν την πρόθεση του κινήματος για συνέχιση των κινητοποιήσεων κατά της επένδυσης, «ανεξάρτητα από οποιαδήποτε απόφαση του ΣτΕ», όπως υπογράμμισαν.

Υπενθυμίζεται, ότι το ΣτΕ αποφάσισε στις 2 Οκτωβρίου την αναστολή της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για παύση των εργασιών στα μεταλλεία, ενώ η οριστική απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί στο τέλος του μήνα.