Ιλιγγιώδεις και μάλιστα με αυξητικές τάσεις είναι οι αριθμοί των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο έφθασαν φέτος διά θαλάσσης στην Ελλάδα και ο ρυθμός των αφίξεων αυξάνεται, καθώς περισσότεροι από 8.000 έφθασαν μόνο χθες, Δευτέρα, σπεύδοντας για να προλάβουν την έλευση του χειμώνα, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Η Μελίσα Φλέμινγκ, εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δήλωσε πως 27.500 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν τράνζιτ στα ελληνικά νησιά κοντά στην Τουρκία, χώρα από την οποία έχουν έρθει εκατοντάδες χιλιάδες.

«Έχουμε φθάσει σε άλλο ένα δραματικό ορόσημο, με την άφιξη χθες (Δευτέρα) 8.000 ανθρώπων, που ανέβασαν το σύνολο σε 502.000. Προφανώς ξέραμε ότι αυτό θα συνέβαινε, όμως βλέπουμε μια μεγάλη αύξηση των αφίξεων στην Ελλάδα», δήλωσε η Φλέμινγκ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο συνολικός αριθμός των αφίξεων στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου υπερβαίνει πλέον τις 643.000 ανθρώπους, πρόσθεσε.

Λόγω αυτών των μαζικών αφίξεων στην Ελλάδα, πολυάριθμοι πρόσφυγες και μετανάστες "προσπαθούν απελπισμένα να συνεχίσουν γρήγορα τον δρόμο τους, επειδή φοβούνται πως τα σύνορα που θα πρέπει να περάσουν, θα κλείσουν σύντομα", διευκρίνισε επίσης.

«Έχει μέγιστη σημασία εδώ, όπως και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, οι συνθήκες υποδοχής να είναι οι κατάλληλες. Χωρίς αυτό το ουσιαστικής σημασίας στοιχείο, το πρόγραμμα μετεγκατάστασης που συμφωνήθηκε τον Σεπτέμβριο από την Ευρώπη κινδυνεύει σοβαρά και μπορεί να αποτύχει» σημείωσε.

Για την εκπρόσωπο της Αρμοστείας, ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της ανθρωπιστικής υπηρεσίας, είναι να προσπαθήσει να πείσει τους πρόσφυγες και μετανάστες πως «υπάρχουν άλλα μέρη στα οποία μπορούν να γίνουν δεκτοί, πέρα από τη Γερμανία, την Αυστρία ή τη Σουηδία», τις τρεις χώρες προς τις οποίες κατευθύνονται κατά προτεραιότητα.

Η εκπρόσωπος της Αρμοστείας στη Γενεύη υπενθύμισε επίσης πως οι πρόσφυγες «δεν είναι μετανάστες», είναι άνθρωποι που υποχρεώθηκαν να διαφύγουν από τη χώρα τους, όπου η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο. «Οι Σύροι, οι Ιρακινοί και οι Ερυθραίοι είναι αναμφισβήτητα πρόσφυγες», τόνισε.

Η ίδια εξέφρασε τη λύπη της που οι δύο όροι, μετανάστες και πρόσφυγες, χρησιμοποιούνται μερικές φορές από τα μέσα ενημέρωσης ως συνώνυμα, ενώ αυτό δεν ισχύει.

Eurostat: 22.451 άδειες παραμονής το 2014

Την ίδια ώρα, η Eurostat δημοσίευσε στοιχεία για τις άδειες παραμονής που χορηγήθηκαν το 2014. Η Ελλάδα εξέδωσε συνολικά 22.451 άδειες (ή 2,1 ανά 1.000 κατοίκους) κυρίως για οικογενειακούς λόγους (12.647). Οι άδειες που εκδόθηκαν για εκπαιδευτικούς ή λόγους απασχόλησης ήταν σαφώς λιγότερες (835 και 2.190 αντίστοιχα). Επιπλέον, οι υπηκοότητες στις οποίες χορηγήθηκαν άδειες παραμονής από το ελληνικό κράτος ήταν κατά σειρά: Αλβανική (13.100), Ρωσική (1.378) και Γεωργιανή (1.096).

Συνολικά στην Ε.Ε. 2,3 εκατ. άδειες παραμονής χορηγήθηκαν σε πολίτες εκτός της Ένωσης, αριθμός μειωμένος κατά 2,2% σε σχέση με το 2013 και κατά 9,0% σε σύγκριση με το 2008.