current views are: 2

20 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση11:25

Έκκληση να «παγώσει» η αύξηση του ΦΠΑ στα γηροκομεία

Έκκληση να «παγώσει» η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% στα γηροκομεία απευθύνει η Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ).

Δημοσίευση 11:25’
αρθρο-newpost

Έκκληση να «παγώσει» η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% στα γηροκομεία απευθύνει η Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ).

Έκκληση να «παγώσει» η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% στα γηροκομεία απευθύνει η Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΜΦΗ, «μεγάλο κίνδυνο να μείνουν στο δρόμο αντιμετωπίζουν οι περίπου 10.000 ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται σήμερα στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, μετά την υπέρογκη αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% που επιβλήθηκε για τη διαβίωσή τους σε αυτές».

Όπως υποστηρίζει η ΠΕΜΦΗ:

Η εξέλιξη αυτή επέτεινε την ήδη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα περίπου 100 νόμιμα γηροκομεία της χώρας, τα οποία οδηγούνται, μαθηματικά, σε λουκέτο αφού πλέον έχουν αυξημένο κόστος τροφοδοσίας, εισφορών και φορολογίας, αδυνατώντας, ούτως ή άλλως, να απορροφήσουν και την αύξηση του ΦΠΑ.

Τονίζεται ότι η πλειοψηφία των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται στις μονάδες φροντίδας είναι είτε άτομα με χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας, είτε μοναχικά άτομα που εξαρτώνται αποκλειστικά από τη σύνταξή τους για να εξασφαλίσουν την αξιοπρεπή τους διαβίωση. Πλέον, η αύξηση του ΦΠΑ, που υπολογίζεται περίπου στα 100 ευρώ πρόσθετη μηνιαία επιβάρυνση για κάθε τρόφιμο, σε συνδυασμό με τις νέες μειώσεις στις συντάξεις τους, οδηγούν τους ηλικιωμένους σε οριακό επίπεδο για να εξασφαλίσουν την παραμονή και διαβίωσή τους στα γηροκομεία, οι τιμές των οποίων έχουν αγγίξει ήδη τα όρια του κόστους.

Από την άλλη, το αναμενόμενα μηνιαία έσοδα από τα νόμιμα γηροκομεία της χώρας είναι αμφίβολο αν θα αγγίξουν τις 400.000€, ποσό ελάχιστο, που θα μπορούσε εύκολα να βρεθεί ισοδύναμό του, συνυπολογίζοντας και το γεγονός ότι οι ανήμποροι και ασθενείς οικονομικά ηλικιωμένοι είναι αυτοί που επιλέγουν για το υπόλοιπο της ζωής τους ένα γηροκομείο και δεν έχουν εναλλακτική λύση κάποια κρατική δομή, όπως στην παιδεία.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια η Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ) πρωτοστατεί στον αγώνα για την ολική εξάλειψη του ΦΠΑ, όπως άλλωστε ισχύει σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., ενώ μετά από σχετική ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πριν από κάποιους μήνες, ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Μοσκοβισί είχε δεσμευθεί να βοηθήσει στην εναρμόνιση του επιπέδου του ΦΠΑ με τις υπόλοιπες 27 χώρες, όπου ισχύει η απαλλαγή των ηλικιωμένων απ’ την καταβολή Φ.Π.Α. στα γηροκομεία.

Όμως αντί για τη φορολογική απαλλαγή ήρθε η ακατανόητη αύξηση του ΦΠΑ, γεγονός που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση τη φοροδιαφυγής μέσω της διαμονής ηλικιωμένων σε παράνομα γηροκομεία καθώς και σε έξαρση της ανειδίκευτης «φροντίδας» στο σπίτι μέσω αδήλωτης εργασίας. Είναι σαφές ότι και οι δύο παραπάνω περιπτώσεις θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες τόσο στην ποιότητα ζωής και υγεία των ηλικιωμένων όσο και στην ίδια την ελληνική οικονομία.

Η ΠΕΜΦΗ απευθύνει κατεπείγουσα έκκληση στην Κυβέρνηση, στα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές να διασφαλίσουν, έστω και την ύστατη στιγμή, το αναφαίρετο δικαίωμα στην πρόνοια και σε όρους ανθρώπινης διαβίωσης για τους απομάχους της ζωής, για τα «τιμημένα γηρατειά» της πατρίδας μας. Απευθύνει κατεπείγουσα έκκληση για την προστασία της αξιοπρέπειας των ηλικιωμένων μας.”


σχετικα αρθρα