ΕΛΛΑΔΑ

Σύμη: Ένας γιατρός για 4.000 κατοίκους - Απειλεί με λουκέτο στα σχολεία ο δήμαρχος

της Μαρίας Μπακοπούλου - Δημοσίευση 21 Οκτωβρίου 2015, 10:02 / Ανανεώθηκε 5 Νοεμβρίου 2015, 00:38
Σύμη: Ένας γιατρός για 4.000 κατοίκους - Απειλεί με λουκέτο στα σχολεία ο δήμαρχος
Facebook Twitter Whatsapp

Αίσιο τέλος φαίνεται, καταρχήν, ότι θα έχει η περιπέτεια των κατοίκων της Σύμης, οι οποίοι τις τελευταίες 25 ημέρες έχουν μείνει με μια γιατρό, καθώς, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Παιδείας, αύριο θα παρουσιαστεί στρατιωτικός γιατρός στο νησί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αίσιο τέλος φαίνεται, καταρχήν, ότι θα έχει η περιπέτεια των κατοίκων της Σύμης, οι οποίοι τις τελευταίες 25 ημέρες έχουν μείνει με μια γιατρό, καθώς, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Παιδείας, αύριο θα παρουσιαστεί στρατιωτικός γιατρός στο νησί.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, αύριο, «αν όλα πάνε καλά και έχουμε και την γραπτή έγκριση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σήμερα, αύριο θα πάει στρατιωτικός γιατρός στο νησί. Δεν πρόκειται για μόνιμη λύση, βέβαια, για την οποία το υπουργείο εργάζεται, αλλά δεν θα φύγει στον επόμενο μήνα».

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου:

Με την τοποθέτηση οπλίτη- αγροτικού γιατρού αντιμετωπίζεται το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο Περιφερειακό Ιατρείο Σύμης μετά το αίτημα συνταξιοδότησης του ενός εκ των τριών γιατρών, τη λήξη της σύμβασης του δεύτερου αλλά και την έλλειψη ενδιαφέροντος για την κάλυψη των συγκεκριμένων θέσεων παρά το γεγονός ότι έχει δοθεί κίνητρο κοινωνικής επιδότησης, ύψους 450 επιπλέον ευρώ.

Λόγω της επείγουσας ανάγκης που προέκυψε, τα υπουργεία Υγείας και Εθνικής Άμυνας επίσπευσαν τις διαδικασίες έτσι ώστε ο οπλίτης γιατρός να μεταβεί στη Σύμη και να αρχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του εντός του επόμενου 24ωρου.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου γνωρίζει καλά ότι τα διαχρονικά προβλήματα του ΕΣΥ εξακολουθούν να υφίστανται και σε κάποιες περιπτώσεις , λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, έχουν επιδεινωθεί. Ωστόσο, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τη λειτουργική σταθεροποίηση του δημόσιου συστήματος περίθαλψης και την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Την ίδια στιγμή, ο δήμος Σύμης εξακολουθεί να παραμένει κλειστός, έως ότου εμφανιστεί γιατρός στο νησί. Μάλιστα, ο δήμαρχος Λευτέρης Παπακαλοδούκας προειδοποιεί ότι θα κλείσει και τα σχολεία και θα πάρει τα παιδιά να κάνει... διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Υγείας.

Αυτό θα είναι η επόμενη μου κίνηση αν δεν λυθεί το ζήτημα. Έχουμε μείνει με μία αγροτική γιατρό, η οποία είναι υπεύθυνη για 4.000 άτομα και μάλιστα το Νοέμβριο θα φύγει για να κάνει εκπαίδευση. Το πολυϊατρείο δεν λειτουργεί στην ουσία, για να βγάλουμε μια ακτινογραφία θα πρέπει να πάμε στη Ρόδο. Είναι τραγικό αυτό που γίνεται. Το αποκορύφωμα είναι ότι μας έστειλαν γιατρό από το... Καστελόριζο, λες και οι άνθρωποι δεν έχουν ανάγκη εκεί.

Ο δήμαρχος εξηγεί ότι το πρόβλημα υπάρχει εδώ και ένα χρόνο, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες έχει ενταθεί: «Τόσες ημέρες μιλάω με την γραμματέα του υπουργού, δεν έχω καταφέρει να μιλήσω μαζί του. Είμαστε σε απόγνωση, απευθύνω έκκληση για να λυθεί το ζήτημα, όσο πιο σύντομα γίνεται». 

Να θυμίσουμε ότι το δημοτικό συμβούλιο έλαβε την απόφαση για το κλείσιμο του Δήμου, όπως σημειώνεται, τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ασφάλεια των κατοίκων του νησιού.

Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι τους θερινούς μήνες οι δημότες φθάνουν τους 10.000, ενώ όλο τον χρόνο πρέπει να αντιμετωπίζονται περιστατικά από την εισροή μεταναστών και προσφύγων.