Εκατοντάδες κλήσεις δέχτηκε από το πρωί η πυροσβεστική και η Αστυνομία στην Αττική με τα προβλήματα στους δρόμους και τις κατοικίες σε πολλές περιοχές να μην έχουν τελειωμό.

Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης το μεσημέρι ήταν ότι τριώροφη πολυκατοικία κατέρρευσε στο ρέμα της Εσχατιάς, στο ύψος της συμβολής με Κωστή Παλαμά, στο Καματερό. Στην περιοχή αποστάλθηκε άμεσα κλιμάκιο της Περιφέρειας Αττικής και μηχανήματα, προκειμένου να απομακρυνθούν τα φερτά υλικά.

Σημειώνεται ότι το κτίριο είχε εκκενωθεί από πέρσι, με ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής που είχε διαβλέψει τον υψηλό κίνδυνο για μια τέτοια εξέλιξη. Η Περιφέρεια Αττικής είχε προβεί σε παρεμβάσεις υποστήριξης του κτιρίου, αλλά όπως αποδείχθηκε εις μάτην. Η τριώροφη οικοδομή είχε νομιμοποιηθεί.

Η κακοκαιρία που έπληξε το πρωί την Αθήνα προκάλεσε συναγερμό στην Πυροσβεστική που έλαβε πάνω από 160 κλήσεις για άντληση υδάτων και κοπές δέντρων που έπεσαν σε δρόμους.

Τα προβλήματα αφορούν κυριώς στην Ελευσίνα, το Μενίδι, την Σαλαμίνα και τα βορειανατολικά προάστια. Στην Ελευσίνα χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό δύο ατόμων από Ι.Χ. αυτοκίνητο που είχε ακινητοποιηθεί στη συμβολή των οδών Ωκεανίδου και Δημοκριτών. O Κηφισός για ακόμα μια φορά πλημμύρισε, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.

Η Πυροσβεστική δέχθηκε κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και σε Πεντέλη και Κορωπί, Γλυκά Νερά, όπου δρόμοι πλημμύρισαν, ενώ το εντονότερο πλήγμα δέχτηκαν τα δυτικά προάστια, όπως η Νέα Φιλαδέλφεια, όπου τα νερά στους δρόμους «πέρασαν» τα ΙΧ. Ιδού η απόδειξη:

Κυκλοφοριακό κομφούζιο

H βροχόπτωση έφερε κίνηση στους δρόμους της Αθήνας με ούρες να σχηματίζονται στην Εθνική Αθηνών Λαμίας και στα δύο ρεύματα, στη Μεσογείων και στην Κηφισίας.

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής με ανακοίνωσή της ενημερώνει ότι «με την άμεση εντολή της Περιφερειάρχη και υπό τις οδηγίες της Εντεταλμένης Συμβούλου Ιωάννας Τσούπρα έθεσε όλο το μηχανισμό της σε ετοιμότητα και κινητοποιήθηκε άμεσα, προκειμένου να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε εν δυνάμει ή εν εξελίξει καταστροφή, που θα μπορούσε να απειλήσει την ασφάλεια, τη ζωή ή την περιουσία των πολιτών».

Κλιμάκια υπαλλήλων της Περιφέρειας διενεργούν αυτοψίες στα σημεία που υπάρχουν προβλήματα και όπως σημειώνεται «με γνώμονα την προστασία του πολίτη, (η Περιφέρεια) παραμένει σε επιφυλακή για όσο διάστημα διαρκέσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τσούπρα, την οποία εντοπίσαμε να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης από τα ξημερώματα σε συνεχή επικοινωνία με τις υπηρεσίες και τους δήμους, «όλες οι υπηρεσίες είναι σε ετοιμότητα και στις περιοχές με τα κυριότερα προβλήματα έχουν αποσταλεί κλιμάκια για συνεχή επίβλεψη». «Βρισκόμαστε σε επιφυλακή» πρόσθεσε «για να σπεύσουμε με μηχανήματα και προσωπικό τους δήμους ή την Π.Υ όταν χρειαστούν τη συνδρομή μας».

Η κ. Τσούπρα βεβαιώνει ότι «το σύστημα άντεξε» και όλα είναι υπό πλήρη έλεγχο και θα παραμείνουν έτσι έως την εξασθένιση της κακοκαιρίας. Δεν έκρυψε την ανησυχία της, για τη συνεχιζόμενη βροχόπτωση στους δήμους Μενιδίου, 'Ανω Λιοσίων, Ν. Ιωνίας και στην ευρύτερη περιοχή μεγάλο μέρος της οποίας δεν είναι συνδεδεμένο με το κεντρικό αποχετευτικό σύστημα.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον αντιπερειφερειάρχη Βορείου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής Γιώργο Καραμέρο, γύρω στο μεσημέρι δεν διαπιστώθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα. Σε σχολείο στη Λυκόβρυση Πεύκης παρατηρήθηκαν πλημμυρικό συμβάν και συσσωρεύσεις υδάτων στην περιφερειακή του Αιγάλεω, στον ανισόπεδο κόμβο της Καβάλας απέναντι από το ΚΤΕΛ και στην οδό Τσαλαβούτα.