Στο πρώτο πεντάμηνο της πιλοτικής εφαρμογής των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Α.Ε.Τ.Ο.Σ», για την αστυνόμευση τοπικών οικισμών και συνόρων, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, όπως επισημαίνει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, σε σημερινή ανακοίνωσή του.

Η φιλοσοφία του θεσμού των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων εντάσσεται στον κεντρικό στόχο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για συμφιλίωση της Αστυνομίας με την κοινωνία, όπως προσθέτει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.​ Οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες συμβάλλουν στην ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας σε δυσπρόσιτες περιοχές, όσο και την περαιτέρω ανάπτυξη φιλικής και ανθρώπινης προσέγγισης των πολιτών.

Στο πεντάμηνο της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος, από τα τέλη Απρίλιου έως και τον Σεπτέμβριο 2015, ενεργοποιήθηκαν τέσσερις Κινητές Αστυνομικές Μονάδες, στην Αρκαδία, την Εύβοια, τα Ιωάννινα και την Ξάνθη. Στο τέλος της θερινής περιόδου ξεκίνησε η λειτουργία του θεσμού και στη Φθιώτιδα, την 'Αρτα, την Πρέβεζα, την ορεινή Κορινθία και τη Μάνδρα Αττικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα αποτελέσματα της δραστηριότητας των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων κινούνται σε θετική κατεύθυνση και η επισκεψιμότητα ιδιωτών και Φορέων είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική. Αποτέλεσμα αυτής της ανταπόκρισης είναι η πρόληψη και αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών, καθώς και η ανάπτυξη σχέσεων επικοινωνίας, συνεργασίας και συμφιλίωσης με τους πολίτες και τους φορείς των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών.

Παράγοντες που συντελούν καθοριστικά στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Ειδικότερα, από την έναρξη λειτουργίας του θεσμού, η αστυνομική παρουσία ενισχύθηκε στις προαναφερθείσες απομακρυσμένες περιοχές, βελτιώνοντας σε ικανοποιητικό βαθμό την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών, μέσω της παροχής επιτόπιων υπηρεσιών και διασφαλίζοντας την άμεση επιχειρησιακή ανταπόκριση σε ζητήματα γενικής αστυνόμευσης.

Όπως προκύπτει από τη μέχρι τώρα αποτίμηση του θεσμού, τουλάχιστον 8.481 άτομα και 603 εκπρόσωποι διάφορων φορέων ήρθαν σε επικοινωνία και επαφή με τους αστυνομικούς των Κ.Α.Μ., ενώ διεκπεραιώθηκαν 345 θέματα διοικητικής φύσης και πραγματοποιήθηκε πλήθος προληπτικών ελέγχων σε άτομα και οχήματα.

Παράλληλα, παρασχέθηκαν όλες οι αιτηθείσες και λοιπές πληροφορίες προς τους πολίτες, που αφορούσαν κυρίως στα δικαιολογητικά για την έκδοση ταυτοτήτων, διαβατηρίων και αδειών κατοχής όπλων. Επίσης, διευθετήθηκαν μεταξύ τους διαφορές, δόθηκαν όλες οι απαραίτητες οδηγίες και συμβουλές ευρύτερου αστυνομικού ενδιαφέροντος, στους κατοίκους των περιοχών, για την πρόληψη έκνομων ενεργειών σε βάρος τους, την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων και την αντιμετώπιση δυσμενών και ακραίων καιρικών φαινομένων.