Ρέμα Εσχατιάς. Κατάρρευση τριώροφης πολυκατοικίας στο Καματερό. Πλημμύρες σε όλους τους δρόμους και κυρίως ένας νεκρός σε κεντρικότατο δρόμο του Μενιδίου. Αυτά και πολλά ακόμα άφησε πίσω της η χθεσινή κακοκαιρία στην Δυτική Αττική, οι φορείς της οποίας σήμερα κάνουν απολογισμό, μετρούν τις πληγές τους και ρίχνουν τις ευθύνες στη... φύση και στην πολιτική ηγεσία. 

Δούρου και Σπίρτζης εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία ξεκαθάριζαν ότι υπάρχει εξαιρετική συνεργασία Περιφέρειας και Υπουργείου. 

Ωστόσο, είχε προηγηθεί  έντονο παρασκήνιο και κόντρα για το ποιος φταίει για τις πλημμύρες. Σε ανακοίνωσή της η Ρένα Δούρου «έδειχνε» το υπουργείο Υποδομών ως υπεύθυνο για τη μελέτη του ρέματος της Εσχατιάς, οι πλημμύρες στο οποίο προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στην περιοχή. 

Η Περιφερειάρχης ανέφερε ότι «η μελέτη για τα έργα διευθέτησης του ρέματος της Εσχατιάς ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη ενώ άφηνε επίσης αιχμές και για την διευθέτηση του ζητήματος, υπογραμμίζοντας ότι ''η οριστική αντιμετώπιση του θέματος στο ρέμα της Εσχατιάς θα λυθεί με την ολοκλήρωση της κατασκευής των έργων διευθέτησης από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων». 

Ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Χρήστος Καραμάνος στο newpost, από την πλευρά του, μιλά «για παθογένειες δεκαετιών, οι οποίοι θέλουν αντιμετώπιση σε χρονικό ορίζοντα βάθους αρκετών ετών. Δεν μπορούν να γίνουν σε ένα χρόνο, έργα που θέλουν χρόνια. Η περιφέρεια χθες ήταν στους δρόμους, όλη την ημέρα και είχε κάνει παρεμβάσεις, οι οποίες, αν δεν είχαν γίνει σήμερα θα θρηνούσαμε περισσότερους νεκρούς».

Ο κ. Καραμάνος αποκαλύπτει στο newpost σχέδιο για έργα αξίας 28 εκατ. ευρώ που βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης και αναμένεται να ξεκινήσουν τέτοια εποχή του χρόνου, όμως μέχρι τότε υποστηρίζει ότι έχουν γίνει παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα σημεία με καθαρισμούς φρεατίων και αποφράξεις ρεμάτων. 

Την ίδια στιγμή που μαίνεται η μάχη για την πολιτική ευθύνη των καταστροφών, οι εμπλεκόμενοι Δήμοι μετρούν τις πληγές τους και επιρρίπτουν - και εκείνοι- ευθύνες στην πολιτική ηγεσία. 

«Αν δεν γίνουν κάποια βασικά έργα είναι σίγουρο ότι τέτοιες εικόνες θα επαναλαμβάνονται. Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Δεν θέλω να μειώσω το μέγεθος της καταστροφής, όμως να γνωρίζετε ότι χθες έπεσε το 40% της βροχής που πέφτει κανονικά όλο το χρόνο. Ήταν καταρχήν, πάνω από τις δυνάμεις μας αυτό που έγινε. Δεν ήταν διαχειρίσιμο από την πλευρά μας. Το γνωρίζετε ότι ο κ. Ντινόπουλος πέρυσι τέτοιον καιρό μας έδωσε 100.000 ευρώ για σημαντικά έργα, την ώρα που άλλοι Δήμοι πήραν πολλαπλάσια;» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Αχαρνών Γ. Κασαβός. 

O δήμαρχος δηλώνει ότι η κατάσταση δεν αλλάζει με ένα μαγικό ραβδί και πρέπει να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις:

Είναι ανάγκη, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου να γίνουν αυτά τα έργα. Εξάλλου, όταν η Πάρνηθα είναι πλέον γυμνή από δένδρα και τα νερά δεν σταματούν πουθενά, πως θα λυθεί το ζήτημα; Μιλάμε για έργα που παίρνουν χρόνια και είναι απαιτητικά και χρονοβόρα. ¨Εργα που θελουν σοβαρό σχεδιασμό και προγραμματισμό.

Την ίδια στιγμή ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού Κ. Πώτσης χαρακτηρίζει «γεφύρι της Άρτας» τα έργα στα ρέματα. «Κάθε χρόνο όσο και να καθαριστούν τα ρέματα, δεν αντέχουν τέτοια πίεση νερού

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν είναι μόνο οικονομικό το ζήτημα, αλλά και θέμα.. γραφειοκρατίας: Υπάρχουν μελέτες που έχουν γίνει και πάντα θα υπάρχει κάτι που θα τις σταματά από το να υλοποιούνται. 

Όπως τόνισε «αυτά είναι θέματα που πρέπει να διευθετηθούν από την Περιφέρεια Αττικής, δεν μπορεί ένας Δήμος, όσο και να το θέλει, με ασχοληθεί με τόσο σοβαρές παρεμβάσεις».