Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ναπολέων Μαραβέγιας, αναφέρθηκε στην πολιτική ιστορία του κ. Ολάντ και τόνισε:

Η συνεισφορά του να αλλάξει η πολιτική της Ευρώπης, αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Συνθέτει φαινομενικές αντιθέσεις, όπως ταιριάζει σε έναν πραγματικό πολιτικό.

«Τιμή στον επιστήμονα και στον πολιτικό, η σημερινή τιμή που απονείμει το Πανεπιστήμιο της Αθήνας», είπε ο κ. Μαραβέγιας και πρόσθεσε:

Κύριε πρόεδρε της γαλλικής δημοκρατίας το ΕΚΠΑ δεν σας αναγορεύει σε επίτιμο διδάκτορα για όσα κάνετε για τη χώρα μας. Σας αναγορεύουμε επίτιμο διδάκτορα ως αναγνώριση όλων όσων έχετε κάνει σε αυτό που ονομάζουμε Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύετε ότι η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα. Η δεύτερη αρχή είναι ότι θα πρέπει να είμαστε άτεγκτοι στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτές οι αξίες αποτελούν μια μόνιμη πρόκληση.

«Θέλω να λάβετε τον τίτλο ως μια ελάχιστη εκτίμηση και αναγνώριση όσων έχετε κάνει, αλλά πιστεύω ότι έχετε πολλά περισσότερα ακόμη να κάνετε», επεσήμανε ο αντιπρύτανης και συμπλήρωσε:

Είστε ένας μαχητής που δίνετε συνεχείς μάχες για την υπεράσπιση των ιδεών σας και των αξιών σας. Είμαστε πεπεισμένοι πως θα είστε πάντα πιστός υποστηρικτής της ελληνογαλλικής φιλίας.

Από την πλευρά του, ο Φρανσουά Ολάντ χαρατήρισε «μεγάλη τιμή» την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα.

«Είναι μια μεγάλη τιμή που μου κάνετε να με δεχτείτε στο πανεπιστήμιο και να με αναγνωρίσετε σαν διδάκτορα. Είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε αυτή την τιμή και τη διάκριση», είπε χαρακτηριστικά.

«Εάν η Ελλάδα έφευγε από την Ευρώπη, θα κατέρρεε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο γάλλος πρόεδρος.

«Η προσπάθεια διατήρησης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν δύσκολη και απολύτως αναγκαία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα κατέρρεε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μετά την Ελλάδα θα ακολουθούσαν και άλλες χώρες», σημείωσε και πρόσθεσε «θα αναρωτιόμασταν ποια χώρα θα είχε υψηλό χρέος, υψηλό έλλειμμα, ώστε να φύγει από το ευρώ».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στην πολιτική ζωή, ποτέ δεν έχουμε μόνο μία επιλογή. Πάντα υπάρχει εναλλακτική λύση, έσπευσε να διευκρινίσει, τονίζοντας ότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν μονόδρομοι.

Ο γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «παρά τους περιορισμούς, υπάρχουν πολλοί δρόμοι, μέσω των οποίων μπορούμε να παρακάμψουμε τις δυσκολίες, να κάνουμε μία αναδίπλωση».

Στη Δημοκρατία, εξήγησε, μας επιτρέπεται να διαλέξουμε κάτι, το οποίο οι άλλοι δεν θα επέλεγαν.