Τεράστια προβλήματα προκάλεσε και σήμερα το κύμα κακοκαιρίας που «σαρώνει» την Ελλάδα, με βροχές και καταιγίδες να αναμένεται να συνεχιστούν και αύριο Σάββατο.

Η θάλασσα βγήκε στην στεριά στην Ύδρα. Οι δρόμοι στο νησί μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια και καταστήματα, κυρίως τα παραλιακά.

Ο δήμαρχος του νησιού, Γιώργος Κουκουδάκης σε αίτημά του προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζητεί να τεθεί η Ύδρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στη Λαμία κινδύνευσε ένα οκτάχρονο κορίτσι όταν βούλιαξε κομμάτι του δρόμου. Χώματα και πέτρες σκέπασαν μέχρι τη μέση το κορίτσι, αλλά ευτυχώς οι γείτονες την απεγκλώβισαν γρήγορα.

Νωρίτερα, βροχοπτώσεις και κατά τόπους σφοδρές καταιγίδες, προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα στις Μοίρες και στο Τυμπάκι ΗρακλείουΣτην περιοχή των Καπαριανών, χείμαρροι υπερχείλισαν και χωμάτινοι όγκοι ξεχύθηκαν με ορμή στους δρόμους, σύμφωνα με το flashnews.gr.

Μεγάλα προβλήματα στην Αχαΐα

Tην ίδια ώρα σημαντικές ζημιές είναι οι ζημιές σε δίκτυα υποδομών του δήμου Δυτικής Αχαΐας, από την κακοκαιρία που έπληξε χθες την περιοχή.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Χρήστος Νικολάου, «ο δήμος πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να υπάρξει οικονομική βοήθεια από την πολιτεία, διότι με τους δικούς μας πόρους, δεν μπορούμε να αποκαταστήσουμε τις ζημιές». Μάλιστα όπως πρόσθεσε, «αν δεν γίνουν τα έργα αποκατάστασης, τότε θα γυρίσουμε 50 χρόνια πίσω».

Σχετικά με τις ζημιές, ο κ. Νικολάου ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ότι αυτή την στιγμή το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στον τομέα της αποκομιδής απορριμμάτων. Ειδικότερα, όπως τόνισε, λόγω των κατολισθήσεων που σημειώθηκαν, τόσο στον δρόμο που οδηγεί στον ΧΥΤΑ του Φλόκα, όσο και μέσα στον ΧΥΤΑ, σταμάτησε η μεταφορά των απορριμμάτων. Ως εκ τούτου δεν γίνεται αποκομιδή από τις περιοχές που εξυπηρετεί ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ, δηλαδή από τους δήμους Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου, αλλά και από τρεις δημοτικές ενότητες της Πάτρας, και συγκεκριμένα την Μεσσάτιδα, την Παραλία και τα Βραχνέικα.

Επίσης, σύμφωνα με τον δήμαρχο, λόγω των πλημμυρών έχει υποστεί μεγάλες ζημιές το αγροτικό οδικό δίκτυο και όπως είπε χαρακτηριστικά, χωράφια και δρόμοι έχουν γίνει μια λίμνη. Ακόμη έχουν καταγραφεί ζημιές στα δίκτυα απορροής ομβρίων υδάτων, αφού δεν άντεξαν την πίεση που προκλήθηκε από τον όγκο των νερού, όπως επίσης και σε αντλιοστάσιαΌσον αφορά στις πλημμύρες που σημειώθηκαν σε σπίτια και καταστήματα, ο δήμαρχος είπε πως ναι μεν υπάρχουν ζημιές, αλλά κανείς δεν χρειάστηκε να φύγει από την κατοικία του.

Παράλληλα, στην Ηλεία μετρούν τις πληγές τους, με τη Βάρδα και τη Μανωλάδα να έχουν μεγάλα προβλήματα. 

Κατολισθήσεις και πτώσεις δέντρων, σημειώθηκαν από την έντονη κακοκαιρία στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, σύμφωνα με το ilialive.gr. Τα σοβαρότερα προβλήματα δημιουργήθηκαν στο εθνικό δίκτυο της «111» όπου ενάμιση χιλιόμετρο πριν τη Δίβρη κατολίσθησαν μεγάλοι όγκοι χώματος με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία. 

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και αύριο, Σάββατο. Στα ανατολικά και νότια θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες, με βαθμιαία εξασθένηση, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί, 7 με 8 μποφόρ στο Αιγαίο.