Δεν πέρασαν ούτε δέκα ημέρες από τότε που έγινε γνωστό πως τα Παιδικά Χωριά SOS αναζητούν «μητέρες SOS» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Ηράκλειο Κρήτης και, όπως αποκαλύπτουν οι υπεύθυνοι στο «Εθνος της Κυριακής», ήδη έχουν δεχθεί περισσότερα από 500 βιογραφικά!

Η οικονομική κρίση έχει αναγκάσει πολλές οικογένειες να απευθύνονται σχεδόν καθημερινά στα Παιδικά Χωριά SOS ζητώντας τη στήριξή τους σε βασικά αγαθά, ενώ σε κάποιες -ελάχιστες- περιπτώσεις να τα εκλιπαρούν να αναλάβουν μέχρι και το μεγάλωμα των παιδιών τους!

Ωστόσο, μέσα σε αυτό το περιβάλλον, υπάρχουν κάποιες γυναίκες που καθημερινά δίνουν τον δικό τους αγώνα και ο ρόλος τους είναι καθαρά μια κατάθεση ψυχής. Ο λόγος για τις «μητέρες SOS», που δίνουν απλόχερα την αγάπη τους, τη ζεστασιά και μια αγκαλιά σε παιδιά που γνώρισαν από πολύ νωρίς το πιο σκληρό πρόσωπο της ζωής.

Παιδιά εγκαταλελειμμένα, που κουβαλούσαν για καιρό το στίγμα της απόρριψης, αλλά κάποια από αυτά σήμερα έχουν δημιουργήσει τη δική τους οικογένεια και το μόνο που νιώθουν είναι ευγνωμοσύνη για τις μητέρες που τα μεγάλωσαν. Κάτι που επιβεβαιώνει περίτρανα και την επιτυχία του εγχειρήματος των Παιδικών Χωριών SOS, που μετρά σχεδόν 36 χρόνια ζωής.

Η 65χρονη Μαρίνα Τσίγκα, η 61χρονη Βαγγελιώ Αποστολάκη -που πλέον έχουν συνταξιοδοτηθεί- και η 58χρονη Ευαγγελία Φιλιππίδου, μία από τις 18 μητέρες της... καρδιάς και «θείες» που υπάρχουν στο Παιδικό Χωριό SOS στη Βάρη, θυμούνται όλες μαζί τις πρώτες αναγνωριστικές πτήσεις τους και μιλούν για τη σχέση «εξάρτησης» που έχουν με αυτά τα παιδιά. Οπως παραδέχονται και οι ίδιες, «μπορεί να μην τα γεννήσαμε, αλλά εμείς τα μεγαλώσαμε».

Ευτυχία είναι να βλέπεις να προοδεύουν

Η 65χρονη Μαρίνα Τσίγκα, «μητέρα SOS», δεν μπορεί να περιγράψει τη συγκίνηση που νιώθει όταν βλέπει τον 29χρονο σήμερα γιο της Γιώργο Ντούφα, ένα από τα 27 παιδιά που έχει μεγαλώσει, μαζί με τα τρία, τα βιολογικά της, να κρατάει στα χέρια του τη μόλις 6 μηνών κόρη του! Η κυρία Μαρίνα έμεινε στο μικρό? «χωριό της αγάπης» 23 χρόνια και διεκδικεί επάξια και τον τίτλο της «γιαγιάς SOS», αφού έχει τέσσερα εγγόνια!

Ο Γιώργος μαζί με τη σύζυγό του, την 29χρονη Αγγελική, και την κόρη τους Θάλεια ήρθαν, όπως μας εξήγησαν, για να βοηθήσουν να αναδειχθεί το έργο που γίνεται στα Παιδικά Χωριά SOS.

«Είμαι πολύ χαρούμενη» λέει η 65χρονη Μαρίνα και βγάζει ένα χαρτομάντιλο και σκουπίζει τα δάκρυά της. «Είναι δάκρυα χαράς. Τον καμαρώνω. Είναι μεγάλη ευτυχία να βλέπεις τα παιδιά σου να προοδεύουν. Σαν σήμερα θυμάμαι όταν έφεραν τον Γιώργο, μαζί με τα τέσσερα αδέλφια του, στο Χωριό. Ηταν 7 Ιουλίου, είχε δεν είχε κλείσει τα οκτώ όταν τον πήρα στην αγκαλιά μου. Τι άλλο να σας πω... Εχουμε δεδομένη την αγάπη στα δικά μας παιδιά, όμως σ' αυτά τα παιδιά προσπαθούσαμε να την κερδίσουμε καθημερινά. Κοντά τους μαθαίνεις τον εαυτό σου, και το νόημα της ύπαρξής σου αλλάζει.

Νιώθω πολύ υπερήφανη γιατί πολλά από τα παιδιά που μεγάλωσα έχουν πετύχει στη ζωή τους. Ουσιαστικά είναι σαν να μην έφυγα ποτέ, αφού το μυαλό και η ψυχή μου βρίσκονται συνέχεια εδώ» προσθέτει συγκινημένη.

Οση ώρα η μαμά Μαρίνα ξετύλιγε το κουβάρι των αναμνήσεών της, ο 29χρονος και η σύζυγός του την άκουγαν σχεδόν με ευλάβεια. Με ένα πλατύ χαμόγελο, κάποια στιγμή παίρνει ο Γιώργος τη σκυτάλη και αρχίζει να μας μιλάει για τα δικά του βιώματα.

«Η μαμά Μαρίνα είναι η μαμά που με μεγάλωσε. Αυτή η μαμά έκανε την περισσότερη δουλειά. Νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη γι' αυτόν τον άνθρωπο. Αν δεν υπήρχαν τα Παιδικά Χωριά SOS δεν θα ήμουν αυτός που είμαι σήμερα, όπως και τα άλλα μου αδέλφια. Νιώθω, επίσης, πολύ τυχερός γιατί ίσως είχα περισσότερα από πολλές οικογένειες, και δεν εννοώ τα υλικά αγαθά. Επαφή έχω και με τη βιολογική μου μητέρα, και αυτήν τη στιγμή μού συμβαίνει κάτι ανεπανάληπτο! Εχω τρεις μητέρες που με αγαπούν... Τη Μαρίνα, τη βιολογική μου μητέρα και την πεθερά μου!».