Πέντε μήνες πέρασαν από την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που καθόριζε τις ειδικότερες προϋποθέσεις για τη χρήση του βραχιολιού από υπόδικους ή κατάδικους οι οποίοι επιθυμούν να εκτίσουν την ποινή τους κατ' οίκον.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης και η εταιρεία που ανέλαβαν την υλοποίηση του θεσμού δήλωσαν έτοιμοι για την πιλοτική εφαρμογή του σε 250 κρατούμενους. Από τότε, όμως, μόνο... δύο (!) υπόδικοι το ζήτησαν και το φορούν, γεγονός που δείχνει ότι μάλλον ο θεσμός δεν... περπατά. Στην Αγγλία σήμερα επιτηρούνται ηλεκτρονικά 10.000 κρατούμενοι, ενώ στη Γαλλία 15.000. Στη Σουηδία, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να εφαρμόσει το βραχιόλι σε μετανάστες έως ότου αποφασίσει σε ποιους από αυτούς θα χορηγήσει άσυλο. Στην Ελλάδα λοιπόν φαίνεται πως κάτι πάει στραβά...

To «Εθνος της Κυριακής» συνάντησε τον έναν από τους δύο κρατούμενους που φορούν το βραχιολάκι, στο περιθώριο της δίκης του. Δέχθηκε να μας μιλήσει, αρκεί να τηρηθεί η ανωνυμία του, καθώς η ποινική διαδικασία φθάνει στο τέλος της. «Πώς νιώθετε με αυτό το μέσο ηλεκτρονικής επιτήρησης; Αισθάνεστε ότι σας... κατασκοπεύουν;» τον ρωτήσαμε... «Καθόλου!» απάντησε αυθόρμητα. «Ο θεσμός εδώ στην Ελλάδα είναι παρεξηγημένος. Στην Αγγλία εφαρμόζεται τα τελευταία 10 χρόνια με πολύ μεγάλη επιτυχία. Απορώ πώς μόνο δύο κρατούμενοι έχουν δεχθεί να το φορέσουν».

Παρ’ όλα αυτά δίπλα του έχει δύο αστυνομικούς που τον επιτηρούν. Ο ίδιος αναρωτιέται: «Γιατί να με ακολουθούν; Επειδή είμαι στο δικαστήριο; Αφού η αστυνομία γνωρίζει ότι η μόνη διαδρομή που κάνω είναι από το σπίτι στο δικαστήριο... Νομίζω ότι δεν υπάρχει ακόμη εμπιστοσύνη στον θεσμό, γι’ αυτό δεν εφαρμόζεται».

Ο συγκεκριμένος κρατούμενος για οικονομικό σκάνδαλο, έμεινε στη φυλακή για περισσότερο από έναν χρόνο και όταν το συμβούλιο έκανε δεκτό το αίτημά του για αποφυλάκιση με βραχιολάκι, το φόρεσε αμέσως, χωρίς δεύτερη σκέψη. «Δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ του σπιτιού και του Κορυδαλλού» μας είπε, υποστηρίζοντας ότι σε άλλες χώρες οι κρατούμενοι φορούν το βραχιόλι, πηγαίνουν στη δουλειά τους, πληρώνουν τους φόρους τους και επιστρέφουν στο σπίτι τους. «Η Ελλάδα θα έπρεπε να εκμεταλλευτεί τον θεσμό και να έχει παράλληλα έσοδα. Επιπλέον, η επιστροφή στην κοινωνικοποίηση αποτρέπει από το έγκλημα. Νομίζω ότι οι ιθύνοντες θα πρέπει να το ξανασκεφτούν...».