current views are: 2

26 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση08:13

Αλαλούμ: Από παράταση σε παράταση ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Νέα παράταση της προθεσμίας που είχε δοθεί για την υπαγωγή των ιδιωτικών σχολείων στο καθεστώς ΦΠΑ, αναμένεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών. 

Δημοσίευση 08:13’
αρθρο-newpost

Νέα παράταση της προθεσμίας που είχε δοθεί για την υπαγωγή των ιδιωτικών σχολείων στο καθεστώς ΦΠΑ, αναμένεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών. 

Δεν έχει τέλος το αλαλούμ με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς μετά το «μπλόκο» που μπήκε από τους δανειστές στις ελληνικές προτάσεις, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει παράταση ακόμα μίας εβδομάδας στην επιβολή του μέτρου.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά Fm», η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη προανήγγειλε την παράταση για ακόμη μία εβδομάδα στην επιβολή του μέτρου, και διαμήνυσε πως η κυβέρνηση θα επιμείνει στις θέσεις της, παραδεχόμενη πως το μέτρο είναι άδικο. Στη συνέχεια, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από το υπουργείο, θα δοθεί παράταση έως τις 16 Νοεμβρίου για τη μη υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στο 23% ΦΠΑ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Οικονομικών. 

Σημειώνεται πως οι θεσμοί δεν έχουν αποδεχθεί τη νέα πρόταση της κυβέρνησης για κλιμακωτό ΦΠΑ, 13% και 23% στα φροντιστήρια και στα ιδιωτικά σχολεία με την αιτιολογία ότι βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας δεν μπορεί να επιβληθούν διαφορετικοί συντελεστές.

Ευθύνες στην Κομισιόν ρίχνει ο Φίλης 

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης επέρριψε ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το εν λόγω μέτρο. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989, ο κ. Φίλης σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν θέλει να επιβάλει φόρους που να είναι έξω από τη συμφωνία και επεσήμανε πως το θέμα προκλήθηκε από την Κομισιόν τον Αύγουστο, με την αναζήτηση των ισοδυνάμων.

Ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε την αντίθεσή του σε ισοδύναμα όπως η οριζόντια αύξηση φορολογίας σε είδη λαϊκής κατανάλωσης, όπως το κόκκινο κρέας.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να αναγκαστούν μαθητές να φύγουν από ιδιωτικά σχολεία, ο κ. Φίλης απάντησε: 

Καλώς να ορίσουν στο δημόσιο και να εξαναγκαστεί η πολιτεία να κάνει υποδομές για να τους υποδεχθεί. Μακάρι να έρθουν τα παιδιά στο δημόσιο σχολείο.

Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε πως όποιος πηγαίνει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο αναλαμβάνει το κόστος της επιλογής και ότι η λέξη «πενταροδεκάρες»  που είχε χρησιμοποιήσει ήταν σχήμα λόγου. «Δεν είμαι στην τσέπη του καθενός, όποιος μπορεί όμως να δώσει 7.000 το χρόνο, μπορεί να δώσει και τα άλλα 700», είπε. 

Η προθεσμία που είχε δοθεί για την υποβολή δηλώσεων ένταξης στο καθεστώς ΦΠΑ από τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια έληξε την προηγούμενη Παρασκευή χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Το ζήτημα αυτό πάντως αναμένεται να οριστικοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να κλείσει το πακέτο των πρώτων προαπαιτούμενων του Οκτωβρίου και να εκταμιευτεί η δόση των 2 δισ. ευρώ από τους δανειστές.


σχετικα αρθρα