«Καταιγίδα» απεργιών και κινητοποιήσεων φέρνει το τρίτο μνημόνιο, καθώς με εκκίνηση από σήμερα, φαρμακοποιοί, δημοτικοί υπάλληλοι και αγρότες βρίσκονται «επί ποδός» πολέμου για τις διατάξεις που τους αφορούν και συνδέονται με θέματα ιδιοκτησίας, φορολογίας και μισθολογίου. 

Κλειστά φαρμακεία μέχρι την Παρασκευή

Όσοι πολίτες πήγαν σήμερα στα φαρμακεία, τα βρήκαν σήμερα κλειστά, καθώς, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικος Σύλλογος προχωρά σε 24ωρες κυλιόμενες απεργίες τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή, αντιδρώντας στις προωθούμενες αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς που αφορά τον κλάδο.

Επίσης, οι φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας σήμερα στη 1 το μεσημέρι.

Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στις προωθούμενες αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, που επιτρέπει την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς.

Όπως δήλωσε στο newpost ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κωνσταντίνος Λουράντος «Πρόκειται για μια καταστροφική για τον κλάδο ρύθμιση, στη βάση της οποίας θα μπορούν να ανοίξουν φαρμακεία και επαγγελματίες που δεν είναι φαρμακοποιοί. Eίμαστε σε συνεχείς διασκέψεις με συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα και οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι νεωτέρας».

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

«Ζεσταίνουν» τα τρακτέρ τους οι αγρότες - «Θα φέρουν έκρηξη κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα τα μέτρα»

Την ίδια στιγμή, υπ' ατμόν για ακόμα πιο δυναμικές κινητοποιήσεις βρίσκονται και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ και αγροτικά τους οχήματα αγρότες και χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων επί της Εγνατίας οδού, διαμαρτύρονται για τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα που προωθούνται. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσο Χαλκίδη, την ερχόμενη Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, αντιπροσωπεία του μπλόκου θα κατέβει στην Αθήνα προκειμένου να γίνει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα εσόδων στο υπουργείο Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, ενώ σχεδιάζεται κάθοδος των αγροτών στην πρωτεύουσα κοντά στην ημερομηνία της ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου.  

Όπως τονίζει, δε, το μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Γιώργος Μαχάς στο newpost:

Τα μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση σταματούν την αγροτική παραγωγή και θα νεκρώσουν τελείως τον αγροτικό κλάδο. Όλοι μαζί, αγρότες και κτηνοτρόφοι, είμαστε έτοιμοι να φτάσουμε στα άκρα για να μην συνεχιστεί αυτή η καταστροφική πολιτική.  Αυτά τα μέτρα θα φέρουν έκρηξη κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα.

Στο «χορό» των κινητοποιήσεων και οι δημοτικοί υπάλληλοι 

Δυναμικές κινητοποιήσεις ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει και η ΠΟΕ – ΟΤΑ αντιδρώντας στα μέτρα του τρίτου μνημονίου. Ειδικότερα η 4η Νοεμβρίου έχει χαρακτηριστική με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ - ΟΤΑ Πανελλαδική Ημέρα Κατάληψης όλων των Δημαρχείων, αλλά και άλλων υπηρεσιών των ΟΤΑ (Γκαράζ, ΚΑΠΗ, Παιδικοί Σταθμοί κ.λπ).

Παράλληλα, η Ομοσπονδία θα συμμετάσχει και στην γενική πανελλαδική απεργία στις 12 Νοεμβρίου, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποφασιστούν και άλλες κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμη Μπαλασόπουλο:

Στο τρίτο μνημόνιο υπάρχουν θέματα που αφορούν άμεσα τους Δήμους, όπως το ενιαίο μισθολόγιο, η αξιολόγηση, το ευρύτερο ασφαλιστικό και φυσικά η κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών που καθιερώθηκαν μετά από πολύχρονους αγώνες. Όλα αυτά είναι αίτια πολέμου για τους υπαλλήλους των Δήμων και θα παλέψουμε για να τα διατηρησουμε. 

Στόχος, επίσης, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, είναι να ενημερωθούν αναλυτικά για τα νέα μέτρα οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα από γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις κλπ και να προετοιμαστεί με τον καλύτερο τρόπο η συμμετοχή σε κάθε μορφής κινητοποιήσεις.