Στην ενοικίαση σπιτιών ιδιωτών στα οποία θα φιλοξενηθούν 20.000 πρόσφυγες μέχρι να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη μετεγκατάστασή τους θα προχωρήσει η κυβέρνηση, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σε ό,τι αφορά τους χώρους προσωρινής φιλοξενίας που θα δημιουργηθούν στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα, η κυβέρνησης εξετάζει να είναι περισσότεροι και η χωρητικότητά τους να «σπάσει» σε δομές των 5.000. 

Σύμφωνα με το Έθνος, για την επιδότηση ενοικίου θα διατίθενται 3 ευρώ ανά άτομο την ημέρα. Ετσι, για παράδειγμα, μια 4μελής οικογένεια προσφύγων θα μπορεί να διαθέτει περίπου 360 ευρώ για ενοικίαση σπιτιού.

Η Ελλάδα, μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν την Κυριακή στη συνάντηση των Βρυξελλών, θα πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει δημιουργήσει δύο χώρους φιλοξενίας προσφύγων, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, χωρητικότητας 10.000 ατόμων έκαστος. Εκτός αυτών, 7.000 θέσεις θα πρέπει να δημιουργηθούν στα hot spots και 3.000 σε υφιστάμενα κέντρα.

Την ίδια ώρα, προωθείται το πρόγραμμα εξεύρεσης 20.000 ακόμα θέσεων φιλοξενίας σε διαμερίσματα, μέσω της επιδότησης ενοικίου. Ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, διευκρίνισε ότι, η Ελλάδα θα προχωρήσει στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, αν κι η Ευρώπη από την πλευρά της δώσει έγκαιρα τα απαραίτητα κονδύλια.

Ο Γ. Μουζάλας ανέφερε ότι η διαδικασία των hot spots προχωρά κανονικά και τόνισε ότι, στη Λέσβο, η λειτουργία του σημείου βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο και για το λόγο αυτόν θα μεταβεί αύριο στην Χίο. Σχετικά με τους άλλους χώρους, αρκέστηκε να πει ότι, η κυβέρνηση αναζητά χώρους και βρίσκεται σε διάλογο με τις τοπικές αρχές.