Δραματικά είναι τα στοιχεία για τις αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο, η οποία είναι το νησί που βάλλεται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο από τις προσφυγικές ροές.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου έχουν καταγραφεί έως σήμερα 305.000 μετανάστες και πρόσφυγες, αριθμός πενταπλάσιος των μονίμων κατοίκων του νησιού.

Ενώ μόνο τον Οκτώβριο (μέχρι σήμερα) καταγράφηκαν 117.039 αφίξεις αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν του Σεπτεμβρίου που καταγράφτηκαν 73.179.

Οι καταγεγραμμένοι μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Λέσβο σύμφωνα με Αστυνομικές πηγές ξεπερνούν τις 7.500.

Στο σύνολο τους τις επόμενες μέρες θα προωθηθούν σε Πειραιά και Καβάλα με τακτικά και έκτακτα δρομολόγια.

Δραματική έκκληση του δημάρχου

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα, πρέπει να αναλάβουν, επιτέλους, τις ευθύνες τους, ώστε να σταματήσει αυτό το ειδεχθές και αποτρόπαιο έγκλημα, που διαπράττεται από τους διακινητές και τους συνεργούς τους, τόσο στα τουρκικά παράλια, όσο και αλλού» σημειώνει με δήλωσή του σήμερα ο δήμαρχος του νησιού, Σπύρος Γαληνός με αφορμή τα επανειλημμένα ναυάγια των τελευταίων ημερών με πρόσφυγες και μετανάστες που κατευθύνονταν από τα απέναντι τουρκικά παράλια σε ακτές της Λέσβου.

«Το νησί της Λέσβου, λέει ο κ. Γαληνός, έχει δεχθεί τους τελευταίους μήνες ένα πρωτοφανές κύμα προσφύγων και μεταναστών. Στην εξαιρετικά δύσκολη αυτή συγκυρία, ο λεσβιακός λαός, άντεξε και αντέχει ακόμα την πίεση της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος για λογαριασμό – ουσιαστικά – ολόκληρης της Ευρώπης.

Αυτό, όμως, διακηρύσσει ο δήμαρχος Λέσβου, που δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να αντέξουμε είναι να παρακολουθούμε τον αριθμό των θυμάτων να αυξάνεται και τον πνιγμό μητέρων και παιδιών λίγα μέτρα από τις ακτές μας».

Και ο δήμαρχος του νησιού που δέχθηκε από την αρχή του χρόνου πενταπλάσιους πρόσφυγες και μετανάστες από τον πληθυσμό του, καταλήγει:

Πρέπει να σταματήσει τώρα η μετατροπή του Αιγαίου σε υγρό τάφο αθώων ανθρώπων, τους οποίους οδηγούν στο θάνατο αδίστακτοι δουλέμποροι. Πρέπει τα λόγια να γίνουν πολιτική βούληση και η πολιτική βούληση πράξη. Αυτή τη στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση κρατάει στα χέρια της, ζωές αθώων παιδιών. Πρέπει να βάλει ένα τέλος στο πρωτοφανές αυτό ανθρώπινο δράμα που διαδραματίζεται στο Αιγαίο, χτυπώντας το πρόβλημα στη ρίζα του. Φτάνει πια. Η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης. Δράση τώρα, για να δοθεί ένα τέλος στην εκμετάλλευση των μεταναστών και των προσφύγων, που πνίγονται άδικα στο Αιγαίο.

Οι αφίξεις συνεχίζονται

Οι αφίξεις, φυσικά, συνεχίζονται. Σήμερα το πρωί, μεταλλικό σκάφος μήκους 30 μέτρων με 200 επιβαίνοντες μετανάστες προσάραξε στην παραλία της Εφταλούς στη βόρεια Λέσβο.  Στελέχη του Λιμενικού Σώματος αποβίβασαν τους επιβαίνοντες με ασφάλεια ενώ αναζητείται τρόπος να αποκολληθεί και να ρυμουλκηθεί το πλοίο.