Νέο ναυάγιο με δουλεμπορικό πλοίο που μετέφερε μετανάστες και πρόσφυγες από την Τουρκία προς την Ελλάδα συνέβη το απόγευμα της Τετάρτης. Το πλοίο βυθίστηκε στα ανοιχτά της Λέσβου και εκφράζονται φόβοι για μεγάλο αριθμό θυμάτων, καθώς στα παγωμένα νερά βρίσκονται περίπου 300 άνθρωποι, ανάμεσά τους βρέφη και γυναίκες.

 Στο σημείο έχουν σπεύσει δυνάμεις του Λιμενικού για να περισυλλέξουν τους ναυαγούς. 

Άνθρωποι βγαίνουν στη στεριά, πολλοί με υποθερμία, ενώ εκτυλίσσονται δραματικές σκηνές μέσα στο σκοτάδι. Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης είναι σε εξέλιξη, ωστόσο οι καιρικές συνθήκες είναι δυσοίωνες, καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι άνω των 7 μποφόρ. 

Όπως μετδίσει το lesvonews.gr, βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος και της FRONTEX ανοιχτά του Μολύβου για τον εντοπισμό και διάσωση ναυαγών. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες σκάφος στο οποίο επέβαιναν 300 μετανάστες ανατράπηκε και όλοι οι επιβαίνοντες έπεσαν στη θάλασσα.

Πηγή φωτό: lesvosnews.gr

Στο λιμάνι του Μολύβου σκάφη του Λιμενικού, ψαράδικα της περιοχής, αλλά και τουρκικά ψαράδικα, βγάζουν συνεχώς επιζώντες, ανάμεσα στους οποίους είναι πολλά μικρά παιδιά, βρέφη και γυναίκες. Δύο βρέφη σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και οι γιατροί δίνουν μάχη για να τα κρατήσουν στη ζωή.

Ο αριθμός των διασωθέντων είναι μέχρι στιγμής ακαθόριστος. Εθελοντές, γιατροί, τοπική κοινωνία, αρχές ασφαλείς όλοι στην επιχείρηση διάσωσης των ναυαγών.

Τραγωδία δίχως τέλος

Νωρίτερα, τέσσερις νεκροί, από τους οποίους τρία παιδιά και ένας άνδρας, και άγνωστος αριθμός αγνοουμένων είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός των τραγωδιών που έρχονται η μια μετά την άλλη στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των νησιών του βόρειου Αιγαίου και της απέναντι τουρκικής ακτής. Αδίστακτοι αλλά και ανενόχλητοι οι Τούρκοι δουλέμποροι στέλνουν σε τρικυμιώδη θάλασσα από ανέμους, που τοπικά ξεπερνούν τα οκτώ μποφόρ, στα νησιά με πλαστικές βάρκες κυρίως Αφγανούς μετανάστες. Που αν μη τι άλλο αγνοούν πλήρως τους κινδύνους ενός ταξιδιού με τέτοιες καιρικές συνθήκες και τέτοια μέσα. Αποτέλεσμα είναι οι δεκάδες ανατροπές των βαρκών αυτών και οι τραγικοί απολογισμοί.

Στο πέρασμα από την αρχαία Άσσο στις βόρειες ακτές της Λέσβου ανατράπηκαν δεκάδες βάρκες. Απολογισμός ένα νεκρό βρέφος και τραυματισμένα δυο άλλα μικρά παιδιά που νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Οι πρώτες πληροφορίες μιλάν και για περισσότερους από 10 αγνοούμενους. Στην περιοχή επιχειρούν συνεχώς από το πρωί όλες οι δυνάμεις που διαθέτει στην περιοχή το Λιμενικό Σώμα και η Frontex, ενώ από ξηράς επιχειρούν μέλη μη Κυβερνητικών οργανώσεων και πολλοί εθελοντές.

Στη Σάμο από ναυάγιο στην περιοχή Ποσειδώνιο το μεσημέρι της Τετάρτης, ανασύρθηκαν νεκρά δυο βρέφη και ένας άνδρας.

Από άλλα δυο σημερινά ναυάγια στη Σάμο, και συγκεκριμένα στο Αγαθονήσι και στον Άγιο Κωνσταντίνο αγνοούνται συνολικά έξι άτομα. Ο συνολικός αριθμός των διασωθέντων σήμερα και μέχρι τις 4 το μεσημέρι στην περιοχή, από το Λιμενικό Σώμα και τις δυνάμεις της Frontex, ξεπερνά τους 400 ανθρώπους.