Δύο υποθέσεις διαδικτιακής απάτης εξιχνίασε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με θύματα αγρότες που ήθελαν να αγοράσουν αγροτικά μηχανήματα. Για τις υποθέσεις κατηγορείται ένας 50χρονος με έδινε ψεύτικες αγγελίες.

Ειδικότερα, τον περασμένο Αύγουστο, στο Τμήμα Ασφαλείας Θήβας, έγινε καταγγελία από άνδρα, ο οποίος κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα απάτης με τη μέθοδο της ανάρτησης αγγελίας πώλησης οχήματος στο διαδίκτυο.  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγγελία, άγνωστοι ανάρτησαν σε ελληνική ιστοσελίδα, αγγελία πώλησης αγροτικού μηχανήματος, έναντι του χρηματικού ποσού των 17.200 ευρώ.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο παθών επικοινώνησε με τον φερόμενο ως πωλητή, ο οποίος του γνωστοποίησε πως το όχημα βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και του υπέδειξε να επικοινωνήσει με μεταφορική εταιρία, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία θα αναλάμβανε και την μεταφορά του οχήματος στην Ελλάδα, μετά την προκαταβολή χρηματικού ποσού.

Ο ιδιώτης επικοινώνησε μέσω email με εκπροσώπους της παραπάνω υποτιθέμενης εταιρίας και πείσθηκε να καταβάλλει ως προκαταβολή το χρηματικό ποσό των 3.617 ευρώ, σε τραπεζικό λογαριασμό τράπεζας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, με σκοπό την αποστολή του αγροτικού μηχανήματος, πλην όμως, ποτέ δεν παρέλαβε το εν λόγω μηχάνημα.

Επιπλέον, τον Απρίλιο του 2014 από άλλο ιδιώτη έγινε καταγγελία στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σύμφωνα με την οποία είχε πέσει θύμα απάτης από άγνωστους δράστες, με την ίδια μέθοδο και όμοιο τρόπο δράσης. Στη περίπτωση αυτή, το θύμα βρήκε αγγελία πώλησης πολυτελούς αυτοκινήτου, με έδρα το Εδιμβούργο Σκωτίας, έναντι 46.200 ευρώ.

Έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον δήθεν πωλητή, έστειλε mail στην ίδια μεταφορική εταιρία και μετά με την προαναφερόμενη μέθοδο, κατέβαλε αρχικά το χρηματικό ποσό των 3.450 ευρώ ως προκαταβολή, σε λογαριασμό τράπεζας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, ουδέποτε παρέλαβε το συγκεκριμένο αυτοκίνητο.

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και κατόπιν σχετικών παραγγελιών των Εισαγγελιών Πρωτοδικών Θήβας και Αθηνών αντίστοιχα, διενεργήθηκε ενδελεχής ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών και ψηφιακών δεδομένων - στοιχείων των εν λόγω υποθέσεων. Στη συνέχεια και μετά από αλληλογραφία με τις αρμόδιες εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και τηλεφωνίας, προέκυψε η εμπλοκή του 50χρονου και στις δύο υποθέσεις.

Από την έρευνα στην οικία του 50χρονου σε περιοχή της Αττικής, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, ο οποίος θα αποσταλεί στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.

Η δικογραφία τακτικής διαδικασίας που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, ενώ για τον σε βάρος του 50χρονου έχουν σχηματισθεί και κατά το παρελθόν από την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συναφείς δικογραφίες, για παρόμοια αδικήματα.