Αλλαγές μέχρι και στον τρόπο διεξαγωγής των... πανελληνίων εξετάσεων φέρνει πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή με τα προαπαιτούμενα. 

Όπως προβλέπεται στην τροπολογία, από το καλοκαίρι αναμένεται να βρίσκεται σε ισχύ το μικτό εξεταστικό σύστημα για τους ήδη απόφοιτους των σχολείων, καθώς αυτοί θα μπορέσουν να επιλέξουν ανάμεσα στο παλιό και νέο σύστημα, που θα εφαρμοστεί αυτή τη σχολική χρονικά.

Αυτό σημαίνει πως όσοι είχαν δώσει τα προηγούμενα χρόνια πανελλαδικές εξετάσεις θα μπορούν πλέον εάν επιθυμούν να ξαναδώσουν και το 2016 να επιλέξουν ανάμεσα στο παλιό σύστημα και σε αυτό που θα τεθεί σε ισχύ από τη φετινή σχολική χρονιά.

Η νομοθετική ρύθμιση που προτείνεται επιφυλάσσει για όσους επιλέξουν να δώσουν με το παλιό καθεστώς, ειδικό ποσοστό των θέσεων των Τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2015-6, πρακτική που έχει εφαρμοσθεί και σε προηγούμενες μεταρρυθμίσεις των εξεταστικών συστημάτων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Το ποσοστό αυτό ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, αφού οριστικοποιηθεί ο αριθμός των αποφοίτων των προηγούμενων ετών που θα διαγωνισθούν με το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2014-5, ώστε να τους αποδοθεί ποσοστό θέσεων κατά προσέγγιση ανάλογο με το ποσοστό τους σε σχέση με το σύνολο των υποψηφίων του σχολικού έτους 2015-6. 

Επίσης προβλέπεται με τροπολογία πως θα μπορούν να εγγράφονται απόφοτοι λυκείων που έχουν βραβευτεί σε Ολυμπιάδες Μαθηματικών, Πληροφορικής, Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας, στα ΑΕΙ καθ' υπέρβαση.